Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hand wash
Mennesket - Psykologi

Obsessive-compulsive disorder - OCD

Nervøsiteten går i selvsving

OCD (obsessive-compulsive disorder) blev tidligere kaldt “tvangsneurose” og er en lidelse, som omfatter tvangshandlinger eller -tanker, der kan vise sig på mange forskellige måder.

Ofte – men ikke altid – følger tvangshandlingerne et nøje fastlagt mønster, som fx at tænde og slukke lyset et bestemt antal gange, når man går ind eller ud af et lokale, eller at gå på en ganske bestemt måde og fx undgå at træde på mellemrummet mellem fortovsfliserne.

En person med OCD vil føle en voldsom uro eller angst, hvis han bliver forhindret i at udføre sine ritualer, og lidelsen har ofte stor negativ indflydelse på livskvaliteten og kan være direkte invaliderende.

OCD Brain

Belønningen af det rigtige valg svigter

Hos OCD-patienter er visse dele af hjernen lidt mindre end normalt: et område i pandelappen kaldet den orbitofrontale cortex (OFC) og anterior cingulate cortex (ACC). Endvidere er forbindelserne mellem dem og halekernen i det limbiske system mindre trafikerede.

Både OFC og ACC er vigtige, når man skal træffe beslutninger. Når kredsløbet her er i ubalance, opstår der en nervøsitet for at træffe forkerte valg. Derfor udfører man igen og igen en handling i håb om at blive belønnet og derved beroliget, men belønningen udebliver.

Læs også:

Psykologi

Her er opskriften på en seriemorder

15 minutter
Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Spot en kvindelig psykopat

2 minutter
sten saks papir
Psykologi

Sådan vinder du altid i sten, saks, papir

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul