Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Perfektionister og ældre hamstrer toiletpapir

Antropologer har testet 1000 menneskers personlighedstræk og forbrug af toiletpapir. Undersøgelsen viser, at perfektionister, pensionister og amerikanere har fyldt toiletskabene mest under coronapandemien.

Shutterstock

Billederne af tomme supermarkedshylder og fulde indkøbsvogne fyldt med toiletpapir gik verden rundt. Mens én del af befolkningen stod i kø til kassen, latterliggjorde en anden del de handlende.

En ny spørgeskemaundersøgelse har forsøgt at klarlægge hvilke befolkningsgrupper, der er mest tilbøjelige til at samle ekstra mange basale fornødenheder i en krisesituation.

Forsigtige og følsomme hamstrede mest

Undersøgelsen blev gennemført af antropologer ved Max Planck-instituttet i Tyskland blandt borgere fra 35 lande, der blev udpeget via sociale medier.

De 1029 svarere udfyldte personlighedstesten HEXACO-modellen, der inddeler personer i seks forskellige adfærdsgrupper, foruden oplysninger om alder, køn, opfattet trusselsniveau fra coronavirus og mængden af toiletpapir indkøbt siden udbruddets begyndelse.

Konklusionerne var entydige: De der frygter virussen mest, køber mest toiletpapir. Ældre køber mere toiletpapir end yngre. Og amerikanere hamstrer mere end europæere.

Psykologi-model inddeler folk i kasser

HEXACO er en model indenfor psykologiens trækteori, der ud fra en lang række karaktertræk inddeler mennesker i seks overordnede såkaldte dimensioner. Dimensionerne er ærlighed/ydmyghed, følsomhed, udadvendthed, kompromisvillighed, påpasselighed og åbenhed.

HEXACO-modellen har navn efter de seks personligheder, den inddeler mennesker i.

© Wikimedia Commons / MissLunaRose12

Særligt personer, der faldt under de to personlighedstræk påpasselighed og følsomhed i modellen, var i højere grad tilbøjelige til at hamstre sammenlignet med de andre grupper.

Påpasselighed er bl.a. forbundet med perfektionisme og forsigtighed. Følsomhed hænger sammen med fx frygt og sentimentalitet.

Viden kan afbøde fremtidig hamstring

Formålet med undersøgelsen var at efterprøve beskrivelser af hamstrerne som selviske. Forskernes konklusion var imidlertid, at de, der frygtede virussen mest, hamstrede mest – uanset om de i HEXACO-modellen faldt under de mest selvcentrerede dimensioner. Frygt og følsomhed trumfede altså egoisme.

Undersøgelens andet formål var at ruste beslutningstagere til at tage hånd om fremtidige globale sundhedskriser.

Nogle toiletpapirsproducenter meldte om 700% stigning i salg på trods af myndighedernes formaninger om at holde indkøb på et normalt niveau. Hvilke befolkningsgrupper, der særligt hamstrer, er derfor central viden for at kunne berolige befolkningen, når en pandemi rammer igen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul