Posttraumatisk stresssyndrom - PTSD

Oplevelsen kører i båndsløjfe i hjernen

PTSD Soldier

Posttraumatisk stresssyndrom (eller PTSD) er en alvorlig form for angst, der knytter sig til tidligere traumatiske oplevelser.

Krigsveteraner og ofre for vold, tortur, overgreb eller trafikulykker kan i årevis opleve, at de voldsomme og ubehagelige følelser, som de oplevede under den traumatiske begivenhed, kommer tilbage med fuld styrke, hver gang de bliver mindet om episoden.

Mens man normalt sagtens kan tænke tilbage på en episode, hvor man eksempelvis brændte sig på ilden, og huske smerten uden at genopleve og føle den, kan patienter med PTSD ikke afkoble det psykiske og fysiske ubehag fra de rent faktuelle kendsgerninger.

PTSD Brain

Hukommelsen glemmer at berolige hjernen

Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) skyldes en fejl i den måde, hukommelsen virker på. En central egenskab ved hukommelsen er, at den er i stand til at glemme information, som ikke længere er relevant.

Denne opgave varetages blandt andet af et område i den nederste del af pandelappen (vmPFC). Dette center skal efter besked fra hippocampus (hukommelsen) lægge en dæmper på de to angstskabende centre amygdala og anterior cingulate cortex (ACC), når der ikke længere er reel grund til nervøsitet og angst.