Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Psykopat - mandlig psykopat

Hvad er en psykopat?

Vi bruger tit ordet som skældsord, men hvad er egentlig den videnskabelige definition på en psykopat? Og hvad kalder man en psykopat nu?

Quinten de Graaf on Unsplash

Hvad er en psykopat?

I modsætning til, hvad mange måske tror, er psykopati ikke en sindssygdom. Der er tale om en brist i selve personligheden – en såkaldt karakterafvigelse. Men der hersker uenighed blandt fagfolk om, hvad en en psykopat egentlig er.

Igennem tiden har psykopati haft forskellige navne, fx ”galskab uden vrangforestilinger” og ”moralsk vanvid”.

I dag siger amerikanerne ”sociopat” i stedet for psykopat, og den amerikanske psykiatri bruger ofte diagnosen ”antisocial personality disorder”. I Den internationale Klassificering af Sygdomme (ICD) er psykopati klassificeret under kategorien dyssocial personlighedsstruktur.

Baggrunden for de nye betegnelser er dels, at ordet "psykopat" er blevet brugt som skældsord, dels at definitionen på psykopaten hidtil fejlagtigt har fokuseret på individet selv og ikke har indeholdt psykopatens problemfyldte forhold til omgivelserne.

Hvad kendetegner en psykopat?

Trods uenigheder i definitionen på en psykopat er fagfolk dog langt hen ad vejen enige om en række kendetegn for den dyssociale personlighedsstruktur:

  • Psykopaten er charmerende, kan tale med alle mennesker, gestikulerer ofte og virker meget målrettet. Men han eller hun er blottet for empati – dvs. evnen til at leve sig ind i, hvad andre tænker og føler.
  • Psykopater overvurderer sig selv, udnytter andre mennesker, manipulerer med dem og føler absolut ingen skyld, når nogen lider på grund af dem. De er ofte upålidelige og løgnagtige.
  • En psykopat kan ikke overskue konsekvenserne af egne handlinger. Psykopater forlader rask væk uddannelse eller job, hvis noget eller nogen går dem imod, stifter gæld – også på andres vegne – og er ikke sjældent at finde i rækken af voldelige ægtemænd.
  • Psykopater kan tilmed ikke erkende, at de har et problem, hvilket gør det meget vanskeligt at behandle dem.

Ifølge en amerikansk og en norsk undersøgelse er kvindelige psykopater ofte mere diskrete end mandlige psykopater.

Psykopat kvinde

En kvindelig psykopat ligner den mandlige psykopat, men har alligevel nogle særlige kendetegn.

© Shutterstock

Dertil er den kvindelige psykopat ofte meget jaloux, hun stjæler og bedrager og kan være meget flirtende.

Test - er du psykopat?

Psykopati har længe været målt efter den såkaldte HARE-skala, hvor der tildeles en score alt efter, hvordan en person rangerer inden for 20 kategorier, fx manglende empati, overvurdering af egne evner mv. Testen skal foretages af en psykolog, og alle der får en score på 30 eller over anses som psykopat.

Skalaen har dog de senere år være udskældt, da den anklages for at være for vag og subjektiv.

Der findes forskellige online tests, der påstår at kunne fortælle, om du er psykopat eller ej. Resultatet fra den slags tests skal dog ikke ses som en reel diagnose, da denne kun kan gives af en læge.

Psykopat Ted Bundy
© Donn Dughi / State Archives of Florida, Florida Memory

Her er 4 berømte psykopater

Ted Bundy var en amerikanske seriemorder, der slog 30 kvinder ihjel fra 1974 til 1978. Ifølge psykologer havde han mange psykopatiske træk, herunder manglende empati og manipulerende, voldelig og løgnagtig adfærd.

Richard Ramirez - også kendt som The Night Stalker - var en amerikansk seriemorder, der i 1989 blev idømt 19 gange dødsstraf for 13 mord og talrige voldelige og seksuelle overfald.

Ligesom Ted Bundy manglende Richard Ramirez empati og var åbenlys voldelig. Dertil viste han ingen anger og tog intet ansvar for sine handlinger.

Jane Toppan var en amerikansk seriemorder, der via sit arbejde som sygeplejerske mishandlede og forgiftede sin patienter.

I 1901 tilstod hun 11 mord og er citeret for at sige, at hendes ambition at dræbe flere hjælpeløse mennesker end nogen anden man eller kvinde, der nogensinde har levet.

Senere vurderinger af hendes opførelse viser klare tegn på på psykopati, fx følte hun ingen skyld over for sine gerninger og var lige dele charmerende, manipulerende og løgnagtig.

Dennis Rader - også kendt som BTK-morderen - var en amerikansk seriemorder, der dræbte 10 mennesker fra 1974-1991.

En mentalundersøgelse viste, at Dennis Rader var narcissist og psykopat. Han var blottet blottet for empati, manipulerende og følte sig hævet over loven. Det betød, at han fx hånede politiet i breve og var overbevist om, at han var for klog til at blive fanget.

Hvordan bliver man psykopat?

Årsagen til, at psykopater opstår, er højst sandsynlig en blanding af arv og miljø, hvor omsorgssvigt i barndommen regnes for at være en afgørende faktor.

Psykopater kan godt styre deres impulser

Den traditionelle opfattelse af en psykopat som en hensynsløs kriminel straffefange holder ikke.

Forskere har i de senere år gjort opmærksom på, at der findes mange psykopater ude i samfundet, og at de godt kan holde sig fra voldelig og antisocial adfærd.

En undersøgelse fra Virginia Commonwealth University peger fx på, at en psykopat, der ikke begår kriminalitet ofte har tillært sig større samvittighedsfølelse og bedre kontrol af aggressiv adfærd.

Læs også:

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Spot en kvindelig psykopat

2 minutter
Psykologi

Psykopater er især tiltrukket af disse jobs

2 minutter
sociopat
Psykologi

Sådan spotter du en sociopat

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul