Julia Roberts in sunglasses

Solbriller retter op på dine usexede småfejl

Sæt et par solbriller på næsen, og du vil omgående virke mere tiltrækkende på andre mennesker. Årsagen: Solbrillerne får dit ansigt til at fremstå symmetrisk og harmonisk. En britisk forsker har undersøgt solbrillens kulturelle betydning.

27. juni 2014 af Carsten Nymann

Sommeren er over os, og biblioteksbrillen på næseryggen er afløst af seneste nye model fra Oakley, Gucci eller Ray-Ban. De fleste kan nikke genkendende til, at nabopigen og postbudet ser en tand bedre ud med et par solbriller, men hvorfor forholder det sig sådan?

Den britiske forsker Vanessa Brown fra Nottingham Trent University satte sig for at undersøge solbrillernes effekt – altså på alle andre parametre end UV-beskyttelse.

Og det helt firkantede svar er, at solbrillerne får os til at virke mere attraktive, fordi de gør vores ellers skæve eller fejlbehæftede ansigter symmetriske.

Symmetri er sexet

Ved flere lejligheder har forskere fastslået, at vores opfattelse af skønhed og symmetri hænger uløseligt sammen. Blandt andet afgjorde en rapport i videnskabsmediet PLoS ONE i 2008, at symmetri spiller en rolle i seksuel distinktion hos både mennesker og andre primater.

Stillet på spidsen kan man sige, at jo mere symmetrisk en mands ansigt er, des mere maskulin fremstår han, og jo mere symmetrisk en kvindes ansigt er, des mere feminin fremstår hun.

Vanessa Brown pointerer i sit arbejde – som udgives i bogform i begyndelsen af næste år – at solbrillerne desuden har en indbygget social og kulturel betydning, som vi underbevidst tillægger de personer, som bærer brillerne.

Hollywoodstjerner gjorde solbriller in

Solbriller kom frem i 1920’erne, men var indtil efterkrigstiden forbeholdt udøvere af ekstremsport og piloter, hvilket gav dem et vovet og fremtidsorienteret præg.

I 1950’erne og 1960’erne indtog solbrillerne Hollywood, hvor stjernene begyndte at bruge dem som værn mod paparazziernes blitzlys – både bogstaveligt og i overført betydning.

Altså forbindes solbriller med noget eksklusivt og glamourøst, og desuden tilfører de ifølge Brown bæreren noget mystik, fordi vi normalt “læser” en person ved at kigge vedkommende i øjnene.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.