Shutterstock
Repræsentant Alexandria Ocasio-Cortez holder tale

Stor undersøgelse: Kvindelige politikere bliver afbrudt mere end mænd

Ved at gennemgå intet mindre end 24.000 kongres-høringer i USA har forskere fundet frem til, at kvindelige politikere bliver afbrudt ti procent mere end mænd. Når kvinderne snakker om ligestilling, bliver de afbrudt dobbelt så tit, som når de diskuterer andre emner.

Kvindelige politikere i USA bliver afbrudt mere end deres mandlige kolleger. I gennemsnit er risikoen for at blive afbrudt som kvinde ti procent højere end som mand, viser en stor undersøgelse, baseret på mere end 24.000 debatter i det amerikanske parlament.

Når kvinder diskuterer emner som ligestilling, abort eller velfærd, bliver de afbrudt dobbelt så tit, som når de taler om andre spørgsmål.

Til gengæld bliver ældre kvinder afbrudt mindre end deres lige så erfarne mandlige kolleger.

Senatets få kvinder bliver ofte afbrudt

Den nye rapport tager udgangspunkt i Kongressens udvalgsmøder fra 1994 til 2018. Af parlamentarikernes mere end tre millioner sætninger under møderne blev næsten fem procent afbrudt af en kollega.

Udvalgene er vigtige politiske slagmarker, fordi de er med til at udforme og udvælge de lovforslag, som de to kamre i parlamentet - Repræsentanternes Hus og Senatet - senere stemmer om.

Repræsentanternes Hus i USAs parlament

Repræsentanternes Hus under åbningen af den 115. Kongres den 3. januar, 2017. Denne Kongres er den sidste, der var med i den nye undersøgelse.

© Shutterstock

Specielt i Senatet er det svært at få et ord indført som kvinde. Her bliver de kvindelige politikere afbrudt ti procent mere end deres mandlige kolleger, mens der ikke er nogen nævneværdig forskel i Repræsentanternes Hus.

I forvejen bruger kvinder kun omkring en femtedel af taletiden i Senatet, fordi de er underrepræsenterede. Ud af de 100 siddende senatorer er 24 kvinder.

Diskussioner om ligestilling er mere ulige

Endnu værre for ligestillingen ser det ud, når diskussionen handler om netop ligestilling.

Her bliver både mænd og kvinder afbrudt mere end i andre diskussioner - ifølge forskerne fordi ligestilling er et polariserende politisk spørgsmål.

Det viste gennemgangen af lidt under 4.000 høringer, der handlede om forskellige "kvindespørgsmål" som adgang til arbejdsmarkedet, ligeløn, uddannelse, velfærd og abort.

Og kvinderne bliver afbrudt (endnu) mere, når de er ved at fremføre et argument i sager om ligestilling.

Under disse diskussioner afbryder andre politikere deres kvindelige kolleger mere end dobbelt så tit, som når dagsordenen ikke står på kønskamp.

Afbrydelser er et magtspil

Ældre kvinder bliver afbrudt mindst

I undersøgelsen tjekkede forskerne også, om andre faktorer er på spil, når en taler bliver afbrudt.

Det hjælper for eksempel på kollegernes høflighed, hvis taleren er formand eller -kvinde for det udvalg, mødet foregår i. Om politikeren er en del af det største eller mindste parti gjorde også en forskel - talere fra mindretalspartiet bliver hyppigere afbrudt. Og de Demokratiske politikere bliver i gennemsnit afbrudt en smule mere end Republikanerne.

Mere overraskende er det måske, at rutinerede kvindelige parlamentarikere bliver afbrudt mindre end deres lige så erfarne mandlige kolleger. For begge køn stiger risikoen for at blive afbrudt med alder og erfaring. Men for de rutinerede herrer stiger risikoen for afbrydelser endnu mere end for kvinderne.

Efter 20 år i Kongressen har mænd indhentet kvindernes højere risiko for afbrydelser, og den udvikling fortsætter efter det tyvende år, så de garvede mænd afbrydes hyppigere end deres feminine modstykker resten af karrieren.

Samtidig bliver politikerne selv - både mænd og kvinder - mere tilbøjelige til at afbryde deres kolleger, jo længere de sidder i Kongressen.