Test afslører dine ubevidste fordomme

Din hjerne er infiltreret af skjulte netværk, som forprogrammerer dine reaktioner på omverdenen. Men forskerne har udviklet en test, der kan afsløre nogle af de skjulte programmer. Så sæt ti minutter af og prøv den dybdeborende test her.

Hjernen

Ubevidste netværk i hjernen styrer dit liv.

© Claus Lunau & Shutterstock

80 procent af din hjernes energi går til et enormt netværk af nerveceller, som uafhængigt af din bevidsthed afgør, hvordan du reagerer på verden omkring dig.

Det er konklusionen på den amerikanske hjerneforsker Marcus Raichles forskning. Han gav det omfattende netværk navnet default mode network eller tomgangsnetværket, fordi det kører på højtryk, selv når vi slapper af.

Test dine ubevidste fordomme

Dine reaktioner på omverdenen er forprogrammeret i hjernens ubevidste netværk, men forskerne har udviklet en test, der kan afsløre nogle af de skjulte programmer.

Såkaldte IAT-tests kan fx vise dig, om du har fordomme over for bestemte befolkningsgrupper.

En IAT-test undersøger blandt andet, om det er svært for din hjerne at koble positive ord med en bestemt befolkningsgruppe.

Testen er designet, så fordommene bliver afsløret, ligegyldigt om du er bevidst om dem eller ej.

Du kan selv give dig i kast med forskellige IAT-tests her (testen foregår på engelsk).

Hjernen ombygger skjulte netværk

Hvis testen afdækker nogle ubehagelige fordomme, kan du glæde dig over, at hjernens ubevidste netværk kan omprogrammeres.

I år skannede forskere tomgangsnetværket før og efter, at deres forsøgspersoner udførte en bestemt opgave. Resultaterne viste, at tomgangsnetværkets konstant omlægger sine forbindelser, efterhånden som du bliver klogere.