Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Test dig selv: Har du stress?

Omkring 25 procent af Europas befolkning har stress. Har du?

Shutterstock

Hele 25 procent af Europas voksne befolkning lider af stress i større eller mindre grad. Det fremgår af den hidtil største undersøgelse på området, som blev foretaget af Det Europæiske Arbejdsmiljø Agentur (EU-OSHA) i 2013.

Stress er en tilstand, der opstår i hjernen, når du bliver presset. For urmennesket var det en helt nødvendig reaktion, når farer lurede fra rovdyr eller katastrofer. Hjernen sætter populært sagt kroppen i 'alarmberedskab' og gør dig klar til enten at slås eller flygte. Således var stress afgørende for artens overlevelse.

I det røde felt

For det moderne menneske er sagen dog noget anderledes. Ingen tager skade af at være stresset i kortere tid. Men forbliver kroppen i alarmberedskab for længe, går det galt. Ikke ulig en bil, der altid bliver kørt med omdrejningstælleren helt oppe i det røde felt. Du kan læse meget mere om stress og symptomerne HER.

Livsfarlig stress

Hvad stress egentlig gør ved dit helbred er genstand for omfattende diskussioner, men sikkert er det, at stress er en hyppig årsag til depression, som i sidste ende kan være direkte invaliderende. Det anses også for en væsentlig faktor, når det kommer til diabetes og hjerte-kar sygdomme. Stress kan altså i yderste konsekvens være livsfarligt.

Hjælp til selvhjælp

Den gode nyhed er, at man kan gøre meget for at undgå, at stress bliver til en sygdom. Råd og vejledning til, hvordan du strukturerer din hverdag, så den bliver mere overskuelig, kan man let finde ved en googlesøgning. Du kan også klikke her. Se video om hjælp til selvhjælp fra BBC herunder

Dog er det vigtigt, at du ikke undervurderer dine egne stress-symptomer. Når stress bliver til langtidssygemeldinger fra arbejdspladsen, er det i næsten alle tilfælde, fordi man for længe har overhørt signalerne.

Test om du er stresset

Internettet flyder over med stress-tests af varierende lødighed. Det kan være en god idé at tage én eller flere for at få en idé om, hvor slemt det står til. Men det kan ikke erstatte en samtale med din læge eller psykolog.

BBC har lavet en stress-test i samarbejde med British Association for Counselling and Psychotyherapy, som du kan tage ved at klikke HER .

Læs også:

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Spot en kvindelig psykopat

2 minutter
Psykologi

Her er opskriften på en seriemorder

15 minutter
sten saks papir
Psykologi

Sådan vinder du altid i sten, saks, papir

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul