Hele 25 procent af Europas voksne befolkning lider af stress i større eller mindre grad. Det fremgår af den hidtil største undersøgelse på området, som blev foretaget af Det Europæiske Arbejdsmiljø Agentur (EU-OSHA) i 2013.
Stress er en tilstand, der opstår i hjernen, når du bliver presset. For urmennesket var det en helt nødvendig reaktion, når farer lurede fra rovdyr eller katastrofer. Hjernen sætter populært sagt kroppen i 'alarmberedskab' og gør dig klar til enten at slås eller flygte. Således var stress afgørende for artens overlevelse.
I det røde felt
For det moderne menneske er sagen dog noget anderledes. Ingen tager skade af at være stresset i kortere tid. Men forbliver kroppen i alarmberedskab for længe, går det galt. Ikke ulig en bil, der altid bliver kørt med omdrejningstælleren helt oppe i det røde felt. Du kan læse meget mere om stress og symptomerne HER.
Livsfarlig stress
Hvad stress egentlig gør ved dit helbred er genstand for omfattende diskussioner, men sikkert er det, at stress er en hyppig årsag til depression, som i sidste ende kan være direkte invaliderende. Det anses også for en væsentlig faktor, når det kommer til diabetes og hjerte-kar sygdomme. Stress kan altså i yderste konsekvens være livsfarligt.
Hjælp til selvhjælp
Den gode nyhed er, at man kan gøre meget for at undgå, at stress bliver til en sygdom. Råd og vejledning til, hvordan du strukturerer din hverdag, så den bliver mere overskuelig, kan man let finde ved en googlesøgning. Du kan også klikke her. Se video om hjælp til selvhjælp fra BBC herunder