Retsmediciner om mulige spor i Meng-sagen: Det kan politiet finde i en bil efter syv år

Visse DNA-spor kan holde sig flere tusinde år under de rette forhold, forklarer retsmediciner Jørgen Lange Thomsen.

Den 32-årige, som er sigtet for frihedsberøvelse og voldtægt af den 13-årig pige Filippa, ejede i årene mellem 2016 og 2021 en sølvgrå Hyundai i30 som ifølge BT's oplysninger nu er beslaglagt af politiet.

© Ritzau/Scanpix

Politiet har angiveligt beslaglagt en lys Hyundai i30 i Slovakiet med håb om, at bilen kan være interessant i den uopklarede drabssag om Emilie Meng, der forsvandt i juli 2016 og blev fundet død ved en sø juleaftensdag samme år.

Det skriver BT.

En bil af samme mærke blev dengang efterlyst, fordi den blev fanget på et overvågningskamera om natten på Korsør Station, hvor Emilie Meng sidst blev set i live.

Nu er bilen angiveligt kommet i politiets søgelys igen, da den 32-sigtede i sagen om den 13-årige bortførte pige Filippa, ejede en sølvgrå Hyundai i30 i årene mellem 2016 og 2021.

Men er det overhovedet muligt at finde DNA-spor i en bil efter snart syv år? Få svarene fra Jørgen Lange Thomsen, som er professor emeritus, tidligere institutleder på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet og tidligere retsmediciner med 45 års erfaring.

Han understreger, at han ikke vil udtale sig om den konkrete sag, men at der kan være gode chancer for at finde spor efter et offer i en bil - selv efter mange år.

"Hvis et offer for eksempel er død eller er blevet mishandlet med blødning i bilen, er det bestemt tænkeligt, at man kan finde DNA," forklarer han til Illustreret Videnskab.

Chancerne, for at finde blodspor, kan endda være store, selvom bilen har været udsat for en grundig rengøring.

"Hvis et offer har blødt i en bil er det umuligt at fjerne alle små blodpletter," siger den tidligere institutleder på Retsmedicinsk Institut ved SDU, Syddansk Universitet.

Jørgen Lange Thomsen fortæller, at der kun skal bruges en lille dråbe blod for at lave en fuldgyldig DNA-profil, og at politiet typisk finder sporene de steder, hvor ingen tænker på at komme ind med et rengøringsmiddel.

"Man vil som regel lede de ikke synlige steder, som under panelerne og i kanterne - her vil man som regel finde blodspor, hvis et offer har blødt i bilen," siger han.

Ifølge Jørgen Lange Thomsen kan eventuelle blodspor sagtens overleve i lang tid, uden at han kender den specifikke grænse for hvor længe - også selvom en bil fx har haft andre ejere siden, som kan have slidt på sporene.

DNA på mumier

"Hvis det ligger tørt, kan dna-spor holde sig i op til tusindvis af år. Der er endda fundet dna på egyptiske mumier," fortæller han.

Forholdene omkring sporene er altafgørende for deres holdbarhed, forklarer Jørgen Lange Thomsen.

"Blodsporene kan forrådne, hvis der er vand, eller et fugtigt miljø omkring dem. Høje temperaturer kan også ødelægge dna-spor, men vi skal op på adskillige hundrede graders varme, før de forsvinder," forklarer han.

Har et eventuelt offer ikke blødt i bilen, bliver det ifølge den tidligere retsmediciner også svært at finde eventuelle spor.

"Hvis man bare rører ved ting i bilen, spytter eller hoster, vil det forsvinde ret hurtigt - oftest i løbet af dage," lyder det fra Jørgen Lange Thomsen.