Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rumrejser ændrer vores gener

NASA har sendt en tvilling ud i Rummet, mens den anden blev på Jorden. Da den rumfarende bror vendte tilbage, var hans gener fuldstændigt forandrede.

Shutterstock & NASA

En rejse til Mars tager godt et halvt år med den nuværende teknologi.

Hvis vi snart skal sende mennesker dertil, er det vigtigt at undersøge, hvordan rummet påvirker menneskekroppen, når vi befinder os i det mørke vakuum i længere tid ad gangen.

Et unikt tvillingestudie

I marts 2015 sendte NASA astronauten Scott Kelly til Den Internationale Rumstation i 340 døgn, mens hans tvillingebror, Mark, blev tilbage på Jorden.

Begge mænd blev undersøgt og fulgt tæt gennem forløbet, i håb om at resultaterne ville vise, hvordan Scott Kelly blev påvirket af sit ophold på ISS.

Nu er de første resultater af tvillingeundersøgelsen begyndt at komme, og de viser, at opholdet på rumstationen har ændret på Scott Kellys gener:

NASA’s genetikere har registreret en eksplosiv stigning i såkaldt dna-methylering fra det øjeblik, Scott Kelly ankom til rummet. Dna-methylering er en proces, der tænder og slukker for de forskellige gener i dna-strengen.

I løbet af de 340 døgn har genetikerne registreret mange tusind små ændringer i Scott Kellys gener, som de ikke har registreret hos hans jordboende tvilling.

Ændringerne vedblev kortvarigt, efter at astronauten var tilbage på Jorden igen, men generne fandt hurtigt tilbage til deres oprindelige udtryk.

Genetikerne håber, at de med den nye viden kan forberede astronauter bedre til lange ophold i rummet, og at de vil kunne komme eventuelle helbredsmæssige problemer i forkøbet ved at have udviklet behandlinger på forhånd.

UPDATE: I 2019 blev alle resultaterne offentliggjort i tidsskriftet Science. Se dem HER.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul