Kender du én, der drikker for meget? Få hjælp til den svære samtale

Som pårørende kan det være svært at snakke med misbrugeren om det problematiske indtag af alkohol – og ikke mindst at få vedkommende til at tage imod hjælp.

© Depositphotos.com

Ifølge Sundhedsministeriet er cirka 140.000 danskere afhængige af alkohol, og omkring 585.000 har et såkaldt skadeligt forbrug. Det er naturligvis bekymrende for de pårørende. Ikke desto mindre kan det være ualmindeligt udfordrende at få taget den svære samtale med misbrugeren.

For misbrugeren kan det nemlig være svært at se alvoren af problemet i øjnene, og ikke mindst at skulle handle på det. Derfor kan det være fornuftigt at få professionel vejledning til, hvordan samtalen skal håndteres.

Behandling kan løse alkoholproblemet

Det kan være en lang og sej kamp at komme frem til dén beslutning, at misbrugeren skal i behandling. Det er imidlertid det eneste rigtige, for ofte skal der professionel hjælp til for at løse problemet.

Der findes en del behandlingscentre rundt om i landet. Tjele behandlingscenter er Danmarks ældste misbrugsbehandling, og centeret har 25 års erfaring i bagagen. Det er godkendt af samtlige forsikringsselskaber, hvilket kan være en stor økonomisk fordel.

Selvom det er en svær beslutning at gå i behandling, ender langt de fleste heldigvis med at blive meget glade for det. På den anden side af behandlingen er nemlig muligheden for et velfungerende familieliv, et bedre mentalt helbred med meget mere.

Konsekvenser ved et alkoholmisbrug

Et alkoholmisbrug medfører en række problemer udover selve misbruget. Det kan have store konsekvenser for familielivet, det mentale helbred, det fysiske helbred, det sociale liv, arbejdet og økonomien.

Fordi misbruget har familiære konsekvenser, kan de pårørende ikke undgå at blive påvirket. Skænderier og diskussioner kan være pågående, og de vil ofte handle om alkoholmisbruget og problemets omfang. Som pårørende kan man føle sig magtesløs, og det kan være ensomt, fordi det er svært at snakke med andre om misbrugerens problem.

Det er udfordrende at opfordre en misbruger til at gå i behandling

Det er som regel de pårørende, som forsøger at hjælpe misbrugeren i behandling. Det kan imidlertid være en svær opgave. For misbrugeren kan det være ambivalent at anerkende problemets omfang og uoverskueligt at skulle drikke mindre eller slet ikke.

Der kan også være ting på spil som, hvad andre vil tænke om, at man er i behandling, og alt i alt kan det være en grænseoverskridende beslutning. Det er ikke ualmindeligt, at der skal drastiske ting til som en trussel om skilsmisse, før misbrugeren faktisk er rede til at gå i behandling.

Få professionel hjælp til at tage samtalen

Som pårørende kan man have brug for professionel vejledning til, hvordan man motiverer misbrugeren. Det kan man få både på telefon eller i form af et fysisk møde med en rådgiver. Det kan være utrolig gavnligt i forhold til at blive klædt på til den svære samtale.

Kender du én, der drikker for meget, og har du brug for hjælp til samtalen? Så kontakt Tjele behandlingscenter og få vejledning og støtte.