Shutterstock
Udspring svømning

Så højt oppefra kan du hoppe i vandet uden at få skader

Det er slet ikke lige meget, hvilken teknik man bruger, viser amerikansk forskning i udspring.

For mange mennesker er det angstfremkaldende at stå yderst på en vippe i en svømmehal og kigge ned i vandet. Men nu har fysikere ved Cornell-universitetet beregnet hvor højt oppefra, de fleste kan hoppe ned i det våde element uden at risikere at komme til skade - hvis de vel at mærke lander rigtigt.

Forskerne brugte 3D-printede figurer, der simulerede de tre udspringsformer: På hovedet med armene ned langs siden, på hovedet med armene over og hænderne samlet mod hinanden og endelig med fødderne først.

Testfigurerne blev udstyret med trykfølsomme sensorer og filmet med højhastighedskameraer. Konklusionerne blev, at den maksimale anbefalede fysiske belastning blev overskredet ved hovedspring over 8 meter. Ved spring med armene over hovedet og hænderne samlet mod hinanden var det over 12 meter og endelig over 15 meter ved spring med fødderne først.

Beskadigede hoften

Den største belastning ved forsøgene skete i forbindelse med sammenstødet med vandet på grund af vandmængden, der skal flyttes hurtigt.

Skader ved udspring fra stor højde ses ganske hyppigt i sportssammenhæng på grund af den betragtelige belastning af kroppen. Men det er muligt at slippe godt fra noget større udspringshøjder end dem, forskerne anbefaler som værende sikre.

I 2015 sprang brasilianeren Lazaro Schaller således ud fra en klippe i Schweiz og ramte vandet 58,8 meter meter under sig med fødderne først. Springet, der svarer til at hoppe ud fra en 17 etagers bygning, blev ikke helt vellykket, så han beskadigede sit ene ben og en hofte ved sammenstødet med vandet.

At Schaller slap fra udspringet med kun begrænset skade skyldtes både hans store rutine i udspring fra stor højde, og at han strammede musklerne på vej ned for gøre kroppen stiv.

Den tidligere rekord i udspring havde schweizeren Olivier Favre. Den var 5 meter lavere end Schallers rekord og blev sat i Frankrig i 1987.