Shutterstock

Så let kan man hjælpe en partner med utryg tilknytning

At være i forhold med en person, som lider af utryg tilknytning kan være svært, men forskning viser, at en lille indsats kan udrette mirakler.

Nogle mennesker har det, som hedder en utryg tilknytning til deres romantiske partner. Fordi de er usikre på, om de virkelig er elsket,
reagerer de med jævne mellemrum ved at virke afvisende og skabe distance. Cirka 15% af befolkningen har denne tilknytningsstil, og det er ofte kvinder.

For den anden part i et sådant forhold kan det være fristende at stoppe relationen med det argument, at det ikke er dem, der er problemet. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning.

I stedet for at smide håndklædet i ringen og give op kan det give langt mere mening at skele til en undersøgelse, som viser, at det med små og meningsfyldte handlinger er muligt at hjælpe personen med den utrygge tilknytningsstil.

Gul Gunaydin, som er psykolog og tilknyttet Sabanci University i Istanbul i Tyrkiet, og som står i spidsen for undersøgelsen, forklarer hvor let man kan gøre sin utrygge partner mere tryg i forholdet.

”En helt essentiel ting, som kan bidrage til et lykkeligt forhold, er det at dele positive ting og oplevelser sammen,” forklarer Gul Gunaydin.

En positiv romantisk oplevelse kan være alt muligt lige fra at tage på et forlænget luksus-weekendophold sammen til at gå en tur hånd i hånd. En så elementær ting som at dele med sin partner, hvad ens dag har bragt, kan også mindske den utrygge tilknytning.

Det vigtige er, at begge parter er mentalt tilstede og føler sig set, hørt og elsket. Mere skal der ikke til for at kalde det en positiv romantisk oplevelse.

Som led i sin undersøgelse bad Gul Gunaydin nyetablerede par samt nygifte om at føre dagbog igennem en forsøgsperiode på 21 dage. Her skulle de hver dag skrive om positive oplevelser samt de episoder, hvor der var tale om afvisende adfærd.

Undersøgelsen viste flere interessante ting. Blandt de deltagere, som havde det største antal positive romantiske oplevelser sammen, var der mindre tendens til afvisende og kølig adfærd.

Og de positive romantiske oplevelser var ikke tæt forbundet med romantisk frygt eller angst for at blive forladt af den anden part.

”De vigtige observationer fra undersøgelsen er, at handlinger, som bekræfter ens partner og parforholdet – for eksempel at udtrykke taknemmelighed over den fælles oplevelse eller udtrykke begejstring omkring fremtiden – var forbundet med mindre tendens til undvigende eller kølig adfærd”, forklarer Gul Gunaydin.

Hun understreger, at det er vigtigt, at folk med en usikker tilknytning ikke føler sig låst fast af dette mønster, fordi tingene kan ændre sig med tiden afhængig af forskellige faktorer.

”Hvis for eksempel en person med utryg tilknytning ender i et nyt forhold, som er gennemsyret af positive oplevelser, vil de gradvist føle sig mere og mere sikre i takt med, at forholdet udvikler sig”, Gul Gunaydin.