Shutterstock
Find vej

Så mange har svært ved at finde vej

Hvis du har problemer med at navigere i hverdagsjunglen, lider du måske af en sjælden sygdom.

Har du prøvet at blive væk fra din kæreste under en indkøbstur i Bilka - for til sidst at blive kaldt til søjle 24 over højttaleranlægget, så I kunne blive genforenet?

Så er du ikke alene.

Ifølge en undersøgelse publiceret i PLOS One med deltagelse af 1698 italienske mænd og kvinder mellem 18 og 35 år lider omkring 3 procent i større eller mindre grad af udviklingsmæssig topografisk desorientering (DTD).

Sygdommen indebærer, at man grundliggende har svært ved at finde vej fra a til b., og for de ramte kan sygdommen have ganske store personlige konsekvenser.

I svære tilfælde kan en person endda have vanskeligt ved at orientere sig i sin egen bolig.

Ellers helt normale

Det fremgår af undersøgelsen, at personer, der lider af DTD, har helt normal hukommelse og neuropsykologisk profil - men samtidig en dårlig rumlig fornemmelse og evne til navigere i forhold til for eksempel bygninger og andre kendemærker. Der kan også være problemer med at skelne mellem højre og venstre.

Ifølge undersøgelsen, der baserer konklusionerne på besvarelse af spørgeskemaer, er mænd typisk bedre til at finde vej end kvinder. Men de er samtidig overrepræsenterede i forhold til at lide af udviklingsmæssig topografisk desorientering.

Kvinderne i undersøgelsen valgte i højere grad end mænd at bruge kendemærker, når de skulle fra a til b.

Ifølge forskerne bygger evnen til at orientere sig på mange forskellige kognitive processer. Andre faktorer som psykiske sygdomme, alkoholmisbrug og indlæringsvanskeligheder, der kunne påvirke undersøgelsesresultatet, er filtreret fra i undersøgelsen.