Shutterstock

Sådan risikerer kontorfællesskaber at dræbe din kreativitet

Det ser ud til at være en skrøne, at fælleskontorer fordrer gunstige samarbejder og innovation.

Et stort netværk, sparring og kreative ideer, der bliver pitchet frem og tilbage i lokalet.

Kontorfællesskaber har de senere år vundet indpas på arbejdsmarkedet i store dele af verden - ikke mindst fordi mange forbinder de åbne kontorer med en række positive gevinster.

Men nu tegner forskning et anderledes billede.

En fransk-britisk undersøgelse publiceret i tidsskriftet Organization viser nemlig, at fælleskontorerne på sigt kan stikke en kæp i hjulet på virksomheders evne til at udtænke innovative og kreative ideer.

Under covid-pandemien lå mange kontorfællesskaber øde hen.

© Shutterstock

Forandringer var forstyrrende

Undersøgelsen bygger på et casestudie og tager syv relativt nystartede tech-virksomheder under lup.

Alle virksomheder havde kontor i et af Europas største kontorfællesskaber i Londons finansdistrikt, og undersøgelsen bygger på interviews, observationer og skriftligt materiale.

I begyndelsen kunne forskerne se, at fælleskontoret dannede ramme om spirende fællesskaber mellem de nystartede virksomheder, både på formelt og uformelt plan.

For eksempel blev der holdt workshops og foredrag i fællesområderne, og det var i første omgang med til at fremme et samarbejde mellem virksomhederne. Noget, der ifølge forskerne på sigt har potentiale til at afføde innovative ideer.

Men med tiden kunne forfatterne se, at arrangementerne i stedet blev forstyrrende elementer, og det blev af mange medarbejdere opfattet som en distraktion, når der foregik aktiviteter i fælleslokalerne.

Af undersøgelsens syv nystartede virksomheder endte tre med at forlade kontorfællesskabet, idet de ikke mente, fordelene ved at stort, åbent kontormiljø varede ved på sigt.

Desuden oplevede de ansatte, at konstante ændringer, efterhånden som flere virksomheder rykkede ind i lokalerne, var forstyrrende.

© Shutterstock & Malene Vinther

Læs også:

Forskerne bag undersøgelsen tager forbehold for, at oplevelsen af fordelene ved et åbent kontorfællesskab potentielt er anderledes i andre sektorer.