Shutterstock
Voks

Sådan skal du behandle dit ørevoks

Det er en slags dørvogter for dit indre øre og holder snavs, støv og bakterier ude. Men behandler du det forkert, kan det også skabe store problemer. Få en eksperts råd til, hvordan du håndterer dit ørevoks her.

En klæbrig og gullig masse af hudflager, keratin, fedtsyrer og kolesterol, der beklæder den yderste tredjedel af din øregang og beskytter mod støv og snavs.

Ørevoks er en tro følgesvend for os alle og ofte genstand for formaninger og debat - for hvordan er det nu med de vatpinde, må du bruge dem, eller er det totalt forbudt?

Få svarene fra Mikkel Holmelund. Han er speciallæge i øre-næse-halssygdomme og har i årevis arbejdet med det gullige sekret, især når det skaber problemer.

Der findes to typer

Snavset finder selv ud

Mikkel Holmelund forklarer, at du som udgangspunkt ikke behøver fjerne dit ørevoks, da det netop beskytter øret og måske endda har lettere bakteriedræbende effekt.

Desuden er dit øre så genialt indrettet, at cellerne i hudens øverste lag vokser ud ad øregangen i en spiralformet bane, med en hastighed der svarer til din neglevækst. Øregangen sørger altså selv for, at den klistrede masse, og det snavs den har indfanget, finder ud i løbet af uger og måneder.

Simpelt trick kan blødgøre klumpen

Alligevel kan der indimellem opstå hårde propper af voks, som sidder fast og forringer din hørelse. Den gullige masse kan også skabe problemer i forhold til fx høreapparater, hvor det enten tilstopper mikrofonen eller lukker af for lyden.

Du kan selv forsøge at blødgøre den hårde voksklump ved at lægge dig på siden, dryppe lidt madolie ind i øregangen og blive liggende i nogle minutter. I mange tilfælde flyder voksen bagefter ud af sig selv, når du fx går i bad.

Kirtler skaber bakteriedræbende cocktail

Ved hårdføre propper kan det blive nødvendigt at opsøge din praktiserende læge eller en speciallæge, som kan rense øret med såkaldt øresug under et mikroskop, så der ikke sker skader undervejs.

Skaber mur af ørevoks

Selvom de fleste nok har fået at vide, at vatpinde og øregange kan være en dårlig cocktail, er de små pinde stadig faste beboere på utallige badeværelseshylder.

Mange kan formentlig bruge dem i den alleryderste del af øret, uden at der opstår komplikationer, forklarer Mikkel Holmelund. Men han advarer samtidig om, at de kan være med til at fodre de propper, mange døjer med.

"Vatpindene kan være med til at bygge en mur af ørevoks, som stopper øregangen og bliver en klump, der gør ondt og skaber problemer," forklarer han.

Desuden kan selve rensningen skabe irritation og formentlig sætte gang i en overproduktion af sekreterne i øret. Derfor skal du ifølge ørelægen også passe på med at gøre det for ofte.

"Det er for meget at gøre det dagligt - i virkeligheden skal du gøre det så sjældent som overhovedet muligt," siger han.