Ved at søge inspiration i mRNA-vaccinen mod COVID 19 og deres egne tidligere forsøg har de skabt en nanopartikel, der i museforsøg både behandlede eksisterende allergi og samtidig forhindrede overfølsomheden i at opstå.
I undersøgelsen fokuserede forskerne på musenes lever og et lillebitte proteinfragment kaldet for et epitop, som er med til at sparke gang i kroppens immunforsvar og produktion af antistoffer.
Under tidligere forsøg lykkedes det forskerne at lindre jordnøddeallergi ved at levere det lille proteinfragment til celler i musenes lever ved hjælp af nanopartiklen.
Træner kroppens immunforsvar
Idéen er, at proteinstykket i nanopartiklen udsætter kroppens celler for en ændret version af det protein, der normalvis sætter gang i den allergiske reaktion - og udelader den allergifremkaldende del.
På den måde trænes kroppens immunceller i at klare den fulde version af en bestemt madvare - i dette tilfælde jordnødder.
I de nye forsøg forbedrede forskerne desuden teknologien ved at tilføje et særligt sukkermolekyle på overfladen af nanopartiklen, som binder sig til specifikke celler i leveren, og gøre brug af mRNA-molekyler med genetiske opskrifter på det lille proteinfragment. Og det viste sig at have en effekt.
I en række forskellige forsøg med mus reducerede nanopartiklerne både de allergiske reaktioner hos gnaverne og øgede produktionen af stoffer i kroppen, der kan opbygge en større tolerance over for nødderne i fremtiden.
Forskerne ved endnu ikke, om behandlingen virker ligeså godt på mennesker. Men de vurderer, at der kan gå op mod tre år, før de kan gå i gang med de kliniske forsøg - alt efter hvor godt de kommende laboratorieforsøg går.
Desuden håber de, at behandlingens mRNA-design kan gøre den lettere at overføre til andre allergier og sygdomme også.
"Vi tror på, at den måske kan gøre det samme for andre allergener i fødevarer og medicin såvel som autoimmune tilstande," lyder det fra en af forskerne bag undersøgelsen Dr. André Nel fra University of California i en pressemeddelelse.