Se billedet: 1000 år gammel mumie har stadig fuld hårpragt

Der ventede arkæologerne lidt af en overraskelse, da de gravede i den knastørre jord under et velhavende boligkvarter i Peru.

Mumie

Ychsma-folket dominerede den centrale kyst i et nuværende Peru og menes at have bygget op mod 16 forskellige pyramider i området.

© Cris Bouroncle / AFP via Getty Images

Under Perus travle hovedstad Lima har arkæologer gjort en overraskende opdagelse: En 1000 år gammel mumie med et kranie fuld af lange og ekstremt velbevarede brune lokker.

Mumien blev fundet i det velhavende Miraflores-distrikt, som er et prominent bolig- og hotelkvarter, der ligger syd for byens centrum på Stillehavskysten.

Forskerne mener, at det afdøde menneske formentlig tilhørte den såkaldte Ychsmakultur, som levede i den sydlige del af det nuværende Lima, før Inkariget kom til magten.

Udover den imponerende hårpragt, adskiller det ældgamle menneskelig sig, ifølge forskerne, fra de andre begravelsesfund i området på flere området:

Det er omgivet af to keramiske krukker og en klud viklet rundt om flere metalgenstande, og så er liget placeret med bøjede ben og krydsede fødder, hvilket netop er en position, som er karakteristisk for begravelser i Ychsmakulturen.

Desuden fremhæver arkæologerne mumiens kæbe, som næsten er intakt efter 1000 år under den knastørre sydamerikanske jord.

Et skatkammer af gamle folkeslag

Mumien, som forskerne endnu ikke kender kønnet på, blev fundet i en ceremoniel grav ved siden af en lerpyramide kaldet Huaca Pucllana.

Forskerne mener, at pyramiden blev bygget omkring år 500 efter vor tidsregning af medlemmer fra den såkaldte Limakultur, som også var et af Perus dominerende folkeslag i tiden op til Inkarigets dominans.

Omkring år 700 efter vor tidsregning blev området overtaget af den stadig ret ukendte Warikultur, indtil Ychsmakulturen tilsyneladende begyndte at bruge stedet som en begravelsesplads i år 1000.

Området omkring Perus centrale kyst har altså været hjem for flere forskellige folkeslag, og storbyen Lima har angiveligt hele 400 forskellige områder med arkæologiske ruiner, hvor forskere ofte finder mumier.