12 klitter
Mennesket - Sex

12 fakta om klitoris

Den er meget mere end en lille knap i kvindens skød. Klitoris gemmer sig under huden som et isbjerg, og forskerne fandt først ud af dens udseende i 1998. Vi har samlet en række finurlige fakta om det kvindelige lystcenter.

1. Har ét formål

© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

Klitoris har kun ét formål – tilfredsstillelse. Som det eneste menneskelige organ spiller det kvindelige lystcenter ingen anden anatomisk rolle end at sørge for seksuel ophidselse.

2. Kvindens isbjerg

© Shutterstock

Den del af klitoris, som er synlig, er kun toppen af isbjerget. Størstedelen gemmer sig inde i kvindekroppen, og bliver knap 8 cm lang. Det svarer ca. til en gennemsnitlig ikke-erigeret penis.

3. Glans kan gå hjem

© Shutterstock

Med 8000 nerveender findes intet andet menneskeligt organ, der er tilnærmelsesvis lige så følsomt som klitoris. Til sammenligning har hovedet på penis kun omkring 4000 nerveender.

4. Vokseværk hele livet

Ligesom ørerne og næsen stopper klitoris ikke med at gro. Når en kvinde når overgangsalderen vil hendes klitoris typisk være omkring fem gange så stor, som da hun var teenager.

5. Alle har haft en

Begge køn begynder livet som piger i det tidlige fosterstadie. Først når fosteret er knap 12 uger gammelt, har det udviklet en penis, hvis det er en dreng. Derfor har du – uanset om du er hankøn eller hunkøn – haft en klitoris.

6. Står for flest orgasmer

© Shutterstock

En analyse af 33 studier foretaget over de seneste 85 år viser, at mellem 50 og 75 procent af alle kvinder kun får orgasmer, når klitoris bliver stimuleret. Med andre ord er et regulært samleje sjældent vejen til kvindelig orgasme.

7. Den trækker sig sammen

© Shutterstock

Under en orgasme trækker klitoris sig sammen i pumpende bevægelser. En klitoris-orgasme medfører typisk 3 til 16 sammentrækninger, og varer mellem 10 og 30 sekunder.

8. Afstand er afgørende

Forskning har vist, at jo tættere på skedeåbningen klitoris er, des nemmere er det for en kvinde at opnå en orgasme. Gennem tiderne har flere kvinder – uden held – forsøgt at få opereret klitoris tættere på skedeåbningen i jagten på en orgasme. Den mest kendte kvinde, som fik foretaget et mislykket indgreb, var Prinsesse Marie Bonaparte – oldebarn til Napoléons bror Lucien.

9. De erigerer

På samme måde som en penis bliver en klitoris også stiv, når den bliver ophidset. Som sit mandlige modstykke er klitoris et svulmelegeme og ved seksuel ophidselse fyldes den med blod.

10. Hyæner har de største

Alle pattedyr har dem, men hyænerne har de største i forhold til deres egen størrelse. Ådselædernes klitoris ligner en penis. Den er lang, hænger uden for kroppen og kan blive stiv. Hyænehunnerne har sågar et hul i enden af deres klitoris, som de tisser ud ad, føder igennem og parrer sig ved hjælp af.

11. Vi har kun kendt dem i 18 år

© Shutterstock

Klitoris var længe et mysterium for forskerne. Først i 1998 lykkedes det den australske urolog Helen O’Connell at kortlægge klitoris’ anatomi. Det gjorde hun ved hjælp af MR-skanninger af en række kvinders nedre dele.

12. Nøglen til kvinden

Navnet klitoris stammer fra oldgræsk. Sprogforskere mener, det er afledt af ordet kleitoris, som betød noget i retning af lille høj. Et andet bud er, at ordet betyder nøgle. En indikation på at klitoris er nøglen til den kvindelige seksualitet.

Læs også:

Sex

6 ting du ikke vidste om orgasme

5 minutter
Mand får orgasme
Sex

Derfor får mænd nemmere orgasme

2 minutter
nb_u14 Orgasm
Sex

Orgasme – derfor lader kvinderne som om

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!