5 gode grunde: Derfor skal du dyrke regelmæssig sex

Sex er ikke bare en fornøjelig aktivitet, der får din hjerne til at eksplodere i et festfyrværkeri af belønningsstoffer. Det kommer også med en lang række overraskende fordele - især hvis du sørger for at dyrke det hyppigt nok.

Sex gjør deg ikke bare i bedre humør – det kan også gjøre deg smartere og gi deg bedre luktesans.

© Shutterstock

1. Det bekæmper stress

© Shutterstock

Lange arbejdsdage og propfyldte kalendre er en realitet for mange af os.

Men tidsmangel betyder ikke, at du skal nedprioritere sex. Tværtimod.

Sex og berøring kickstarter nemlig et festfyrværkeri af behagelige signalstoffer i din hjerne, der gør dig i bedre humør og øger dit naturlige vagtværn mod stress.

Blandt andet hormonerne dopamin, oxytocin og prolaktin, der tilsammen styrker din indlæringsevne, dit humør og din følelse af ro og afslappethed.

2. Det får dig til at se yngre ud

Måske har du oplevet, hvordan sex giver en følelse af at være yngre, end dåbsattesten dikterer. Men vidste du også, at det rent faktisk kan få dig til at se markant yngre ud?

Undersøgelser har vist, at hyppig sex trækker mellem fem til syv år fra den fysiske alder hos både mænd og kvinder.

Andre undersøgelser viser, at vores levetid og generelle helbred påvirkes i positiv retning, når vi sørger for at få regelmæssig sex.

3. Det beskytter dig mod influenza

Intimitet og lange kys er måske ikke det første, du har lyst til, når influenzaen sender din kropstemperatur på himmelflugt og tilstopper dine næsebor.

Men noget tyder på, at det lige nøjagtigt er, hvad du bør gøre, når virussen hærger alle afkroge af din krop.

I en undersøgelse fra 2004 fandt amerikanske forskere frem til, at unge studerende, der havde sex to gange om ugen, havde hele 30 procent mere af antistoffet immunglobulin A i deres spyt, end studerende, der havde mindre eller mere sex.

Og det betød, at de var bedre beskyttet mod infektioner og virusser, som forkølelse og influenza.

4. Det forbedrer din lugtesans

Hvis du gerne vil være bedre til at dufte din mad eller tilstanden på dine armhuler er det en god idé at prioritere mere tid i den horisontale mambo.

Underligt nok hjælper lagenudfoldelserne nemlig dine næsebor til at præstere deres ypperste.

Efter sigende takket være hormonet prolaktin, der udløses efter orgasme og producerer nye neuroner i hjernens lugtecenter.

5. Det gør dig klogere

Sex gør dig ikke kun i bedre humør – det får også dine hjerneceller til at sprudle af sundhed.

I etforsøg fra 2010 undersøgte forskere, hvad der sker i hjernen på mus, hvis de dyrker sex hver eneste dag.

Og resultatet var overraskende. På bare to uger satte den daglige lagengymnastik nemlig gang i cellevæksten i hjernens hippocampus, der blandt andet hænger sammen med hukommelse og indlæring.

Orker du ikke flere krumspring på lagnerne, er der stadig håb forude. En undersøgelse fra 2009 viste, at bare tanken om tidligere seksuelle udskejelser kan styrke vores evne til analytisk tænkning.

Test din IQ lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

>> TAG DIN GRATIS IQ-TEST HER!