Shutterstock

Derfor får mænd nemmere orgasme end kvinder

INTIMZONEN: Det er alment kendt, at mænd generelt har lettere ved at ramme de frydefulde sekunder, hvor hjernen flyder over i et festfyrværkeri af belønningsstoffer. Forklaringen skal findes i flere forskellige faktorer.

Generelt er forskere enige om, at formålet med mandens orgasme er at opmuntre ham til at sprede sin sæd og på den måde sikre sit afkom.

Teorien kan dog ikke direkte overføres til kvinder, da en kvinde godt kan blive gravid, selvom hun ikke har fået orgasme under undfangelsen.

Det kan være én af forklaringerne på, hvorfor mænd har lettere ved at ramme det bombardement af belønningshormoner, en orgasme er, selvom kvinder har dobbelt så mange nerveender i klitoris, som mænd har i deres penis.

Seksualitet starter mellem ørerne

En anden forklaring kan findes i de store forskelle i den mandlige og den kvindelige seksualitet.

Groft sagt starter mænds seksualitet mellem benene, mens kvinders i højere grad udspringer mellem ørerne.

I en koreansk undersøgelse fra 2013 viste hjerneskanninger, at romantisk erotik udløste mere aktivitet i kvindernes hjerner end fysisk erotik, og at kærlige antydninger gjorde dem mere seksuelt opstemte end direkte sexladede udmeldinger.

Hos mændene forholdt det sig stik modsat.

Hvad sker der i kroppen under en orgasme? Lær mere i denne video.

Hjerne og krop er uenige

Samtidig kompliceres kvinders seksualitet også af, at deres hjerne og krop ikke altid er enige om, hvor seksuelt ophidsede de er, og derfor er der for eksempel ikke altid sammenhæng mellem sexlyst og skedens fugtighed.

Hos kvinder er der altså mange forskellige faktorer, der skal spille sammen, for at ramme de frydefulde sekunder, hvor hjernen flyder over af herlige belønningsstoffer.

Kvinders orgasmer har tre faser
© Claus Lunau

Orgasmen har tre faser

Kvindens kønsorganer gennemgår en række ændringer, inden orgasmen endelig skyller ind over kroppen.

Fase 1: Ophidselse

Når en kvinde bliver ophidset, øges blodtilstrømningen til hendes kønsorganer. Blodårerne udvides, og klitoris og kønslæber svulmer op, mens skeden begynder at frigive et sekret.

Varighed: Fra få minutter til flere timer.

Fase 2: Plateau

Blodtilstrømningen får skedevæggene til at svulme op og blive faste, så de kan tage imod penis. Klitoris bliver så følsom, at den trækker sig tilbage for at undgå direkte stimulering.

Varighed: Adskillige minutter.

Fase 3: Orgasme

Rytmiske sammentrækninger opstår i og omkring skeden, og livmoderen trækker sig sammen og løftes lidt. I hjernen udskilles belønningsstoffet dopamin og tryghedshormonet oxytocin.

Varighed: Typisk få sekunder.