Shutterstock & Claus Lunau
4 træk gør dig smuk.

Forskere: 4 træk gør dig smuk

Ser du lidt gennemsnitlig ud? Det kan være en fordel, hvis du spørger forskerne. De har opdaget en række ansigtstræk, som de fleste mennesker finder særlig tiltrækkende.

Hvad finder du tiltrækkende ved et andet menneskes udseende? Du kan formentlig ikke selv svare på det, men forskerne har et godt bud.

De har i en lang række forsøg bedt forsøgspersoner bedømme udseendet af forskellige ansigter. I nogle forsøg tilhører ansigterne virkelige mennesker. I andre er ansigterne computerskabte, så forskerne nøje kan manipulere fx afstanden mellem øjnene eller ansigtets symmetri.

Resultaterne afslører, at de fleste mennesker finder nogle helt bestemte egenskaber ved et ansigt tiltrækkende.

4 træk gør dig smuk

Billederne her viser, hvad de enkelte ansigtstræk betyder for vores opfattelse af ansigtet. Vi bruger skuespilleren George Clooney som eksempel, da han har alle de nævnte træk. I nogle af billederne har vi manipuleret hans ansigt for at lave trækkene om.

Shutterstock & Claus Lunau

1. Symmetri er sexet

En række undersøgelser) afslører, at både mænd og kvinder finder ansigter, der er symmetriske, mest tiltrækkende.
George Clooney: ikke manipuleret.

Shutterstock

Forskerne mener, at ansigtssymmetri bl.a. kan signalere, at personen er velnæret og har et godt forsvar mod infektioner.
George Clooney: manipuleret til at være asymmetrisk.

Shutterstock & Claus Lunau

2. Middelmådighed stikker ud

Ansigter med gennemsnitlige ansigtstræk betragtes som meget smukke. Det viser forsøg, hvor en computer har smeltet mange ansigter sammen.
George Clooney: ikke manipuleret.

Shutterstock

Forklaringen kan være, at vi er evolutionært tilpasset til at undgå store afvigelser, som kan være tegn på skadelige mutationer.
George Clooney: manipuleret til ikke at have gennemsnitlige proportioner.

Shutterstock & Claus Lunau

3. Alder splitter kønnene

Mænd foretrækker generelt yngre eller jævnaldrende kvinder, mens kvinder ofte er tiltrukket af mænd, som er ældre end dem selv.
George Clooney: ikke manipuleret.

Shutterstock

Årsagen kan være, at ældre mænd normalt har flere ressourcer end yngre, og de er – i modsætning til ældre kvinder – stadig fertile.
George Clooney: manipuleret til at se yngre ud.

4. Skæg skal være lige tilpas

Kvinder foretrækker mænd med ti dage gamle skægstubbe frem for glatbarberede mænd, mænd med fem dage gamle skægstubbe og mænd med fuldskæg.
George Clooney: ikke manipuleret.

Shutterstock

Årsagen er måske, at skægstubbene signalerer et moderat niveau af maskulinitet, der er fordelagtigt for kvinderne.
George Clooney: manipuleret til at have fuldskæg.