Shutterstock

Fup og fakta om kvindelig ejakulation

INTIMZONEN: Få fænomener er forbundet med flere myter end kvindens ejakulation. Er væsken tis? Er det kun pornostjerner, som er i stand til at ejakulere? Videnskaben har svaret.

1. De eksisterer kun i erotiske film

FUP Millioner af kvinder verden rundt får med varierende hyppighed ejakulation i forbindelse med forplantningsakten. Præcis hvor mange ud af klodens rundt regnet 3,5 milliarder kvinder, der sprøjter under orgasme, er ikke totalt klarlagt.

En systematisk gennemgang af de videnskabelige undersøgelser på området frem til 2013 viser dog, at kvinder i 10-54 procent af tilfældene ejakulerer under sex.

Den førende franske forsker på området, Samuel Salama, vurderede i øvrigt i forbindelse med en undersøgelse af emnet, at ”alle kvinder har evnen, hvis deres partnere ved, hvad de laver”.

Mængden af væske varierer også. Men gennemsnittet hos 320 kvinder svarer til knap 6 centiliter, det viser en undersøgelse udgivet i tidsskriftet The Journal of Sexual Medicine i 2013.

2. Det er bare tis.

BÅDE-OG Det afhænger af, hvem man spørger.

Samuel Salama fra det franske privathospital Parly II i Le Chesnay analyserede i forbindelse med sin forskning væsken fra syv kvinders ejakulationer.

For to kvinders vedkommende var det identisk med deres urin. For de fem andre kvinder fandt man et prostata-specifikt antigen, PSA, der var blandet med urinen. Dog stammede hovedbestanddelen i alle tilfælde fra blæren.

En dansk undersøgelse af en enkelt kvindes ejakulation fandt, at kun 50 procent af den ejakulerede substans var urin.

3. Ejakulation sker kun, hvis man stimulerer G-punktet

FUP Dermed ikke sagt, at ejakulation ikke kan forekomme, hvis man finder og stimulerer det lige så sagnomspundne G-punkt.

Men sprøjteorgasmer forekommer både ved skedeorgasme (herunder G-punktsorgasme) og stimulation af klitoris.

Årsagen til sammenkædningen mellem de to fænomener skal formentlig findes i, at begge dele ind til for få år siden har været mangelfuldt videnskabeligt undersøgt.

Selv på Aristoles' tid antydede man, at også kvinder kunne ejakulere.

Selv på Aristoles' tid antydede man, at også kvinder kunne ejakulere - en betragtning, der efterfølgende må været gået i glemmebogen.

© Shutterstock

4. Sprøjteorgasmer er et nyt fænomen

FUP Selvom sprøjteorgasmer muligvis ikke var en del af pensum, da din lærer i syvende klasse gjorde rede for (nogle af) detaljerne omkring livets mirakel, så har hverken den kvindelige anatomi eller for den sags skyld glæden ved kønsakten ændret sig synderligt i adskillige tusinde år.

De tidligste beskrivelser af kvindelig ejakulation går helt tilbage til Aristoles - omkring 300 år før vores tidsregning.

I Europa er det først beskrevet i 1400-tallet, hvor den hollandske læge Laevenius Lemnius beskriver fænomenet i floromvundne vendinger, der dog afslører, at han fejlagtig anser det for at være en slags kvindelig sæd.

5. Ejakulationen har ingen funktion

BÅDE-OG Verden er naturligvis fuld af børn, der er blevet undfanget uden sprøjteorgasme. Men der er ifølge Samuel Salama ingen tvivl om, at en kvindelige ejakulation skyller skeden igennem, og gør livet lettere for sædcellerne på deres vej mod befrugtning.

Derudover er ejakulationsvæsken en lavere ph-værdi end det almindelige miljø i skeden, dermed bliver miljøet væsentligt mindre "fjendtligt" for de basiske sædceller.