Shutterstock

Kan mænd og kvinder være bedste venner?

Kan mænd og kvinder have platoniske venskaber uden seksuelle undertoner? Eller vil der altid være en underliggende tiltrækning, som de to ”venner” ikke nødvendigvis er bevidste om?

Det kan lyde som et banalt spørgsmål, for selvfølgelig kan mænd og kvinder være venner. Men fra et historisk perspektiv er det faktisk atypisk.

Tætte venskaber mellem mænd og kvinder blev først for alvor aktuelle i kølvandet på den feministiske bevægelse i 1960'erne. Den større lighed banede vej for flere venskaber på tværs af kønnene, og i dag er 30-42 pct. af alle venskaber med en person af det modsatte køn.

Nogle er mere tilbøjelige til at søge den slags venskaber end andre. En undersøgelse har bl.a. vist, at feminine mænd og maskuline kvinder har flere venner af det modsatte køn end maskuline mænd og feminine kvinder.

Spørgeundersøgelser afslører dog, at det kan være svært for vennerne at holde fingrene fra hinanden, da ca. halvdelen af 315 adspurgte amerikanske studerende havde haft sex med en ven af modsat køn.

Den seksuelle tiltrækning er generelt udbredt. I en undersøgelse havde 58 pct. af testdeltagerne været seksuelt tiltrukket af deres ven, mens 62 pct. i en anden undersøgelse havde oplevet seksuelle spændinger i venskabet.

Mænd er seksuelt motiveret

Mange mænd har ligefrem skjulte intentioner, når de indleder et venskab med en kvinde. Det står klart, så snart mænd og kvinder bliver bedt om at evaluere deres årsager til at blive venner med en person af det modsatte køn.

For kvinder var beskyttelse en vigtig grund til at blive venner med en mand, mens mændene i langt højere grad angav seksuel tiltrækning som årsag til at begynde venskabet.