Shutterstock

Kan man være aseksuel?

Findes der personer, som går gennem livet fuldstændig aseksuelle og på intet tidspunkt tænder på et andet menneske?

Aseksuelle personer fristes ikke af sex og tænder hverken på mænd eller kvinder.

Ifølge en engelsk undersøgelse med mere end 18.000 testdeltagere er ca. én pct. af befolkningen aseksuelle. Testdeltagerne blev bl.a. spurgt ind til seksuelle præferencer, antal partnere og hyppigheden af seksuelle aktiviteter. Hvis personerne svarede, at de aldrig havde følt sig seksuelt tiltrukket af nogen, blev de kategoriseret som aseksuelle.

Af de 195 aseksuelle personer var 70 pct. kvinder.

Selvom færre aseksuelle personer var i et længerevarende forhold end seksuelle personer, var mere end 30 pct. alligevel gift eller boede med en partner.

70 procent af de aseksuelle er kvinder. Og selvom de ikke har lyst til sex, er 30 procent af de aseksuelle i et fast forhold.

Aseksuelle kan nemlig sagtens være romantisk tiltrukket af andre uden at have lyst til sex med dem. Og selvom de ikke har lyst, begiver nogle sig alligevel ud i sexakten, fx for at få børn.

Venstrehåndede er mere aseksuelle

Undersøgelsen viste også, at aseksuelle personer havde dårligere helbred, og at aseksuelle kvinder begyndte at menstruere senere end seksuelle kvinder.

En anden undersøgelse har vist, at det er 2,5 gange mere sandsynligt at være aseksuel, hvis man ikke er højrehåndet.

Aseksualitet adskiller sig fra seksuelle forstyrrelser som HSDD, hvor personer lider under en manglende sexlyst. Aseksuelle er som regel ikke bekymret over deres manglende sextrang, da det er blot en naturlig del af, hvem de er.

Kan man blive aseksuel med tiden?

Selvom du tidligere har været tiltrukket af et andet menneske, kan du godt blive aseksuel senere i livet.

LÆS OGSÅ: Hvor mange seksualiteter er der?

Aseksualitet er ikke en uforanderlig tilstand, og på samme måde som nogle heteroseksuelle personer oplever at blive tiltrukket af en person af samme køn - eller omvendt - kan aseksualitet også komme mere eller mindre til udtryk gennem livet. Du kan altså godt være aseksuel i en periode af dit liv, uden at det nødvendigvis varer ved.

Du kan godt miste lysten til sex i en periode uden at være aseksuel.

Manglende sexlyst behøver ikke være ensbetydende med, at du er ved at blive aseksuel.

© Shutterstock

At være aseksuel er imidlertid ikke det samme, som ikke at have lyst til at være intim med sin partner. Manglende sexlyst kan skyldes flere ting, og mangel på sexlyst med egen partner er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du er ved at blive aseksuel. Det kan fx være, at du har lyst til sex med andre og ikke tænder på din partner længere.

LÆS OGSÅ: Hvor mange køn er der?