Shutterstock
Oejne

Små ændringer i dine øjne kan afsløre dine tanker

Sekunder før du træffer en beslutning, kan forskerne se det endegyldige valg i dine øjne ifølge forskere.

Pizza eller burger? Langærmet eller T-shirt? Kaffe eller te? Hver eneste dag træffer du tusindvis af bittesmå valg, som du sikkert knap nok er bevidst om.

Hver beslutning er resultatet af flere forskellige hjernecentre, der hiver dine tidligere erfaringer frem fra gemmerne og vurderer vigtigheden af minderne i forhold til din nuværende situation.

Nu har forskere fra John Hopkins University i USA fundet et smugkig ind til dine tanker, i sekunderne før du træffer en beslutning. Og vejen går gennem dine øjne.

Ufrivillige bevægelser afslører dit indre

Når vi bliver givet to forskellige valgmuligheder, har vores øjne nemlig en tendens til at bevæge sig i hurtige ryk mellem de to muligheder, mens vi overvejer fordele og ulemper.

Nu har forskerne opdaget, at hastigheden, vores øjne pendulerer med, kan afsløre vores sande præference og i sidste ende forudsige, hvilket valg vi træffer.

De små rykvise øjenbevægelser fra ét fikseringspunkt til et andet er dem, der tillader dig at læse, når dine øjne bevæger sig hurtigt fra ord til ord for at skabe mening i et større tekststykke.

Bevægelserne kaldes saccader og foregår inden for få hundrede millisekunder. Desuden er øjenbevægelserne, til forskel fra bevægelserne i dine arme og ben, næsten totalt ufrivillige. Og det kan give forskerne et sjældent indblik i de ubevidste processer, der forgår bag din hjerneskal.

Kan få større betydning

I undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, bad forskerne 22 forsøgspersoner om at træde op på et løbebånd og derefter vælge mellem to forskellige muligheder på en computerskærm: En kort gåtur opad en stejl stigning eller en længere tur på et fladt underlag.

Forskerne overvågede deltagernes øjenbevægelser ved hjælp af højhastigheds-kameraer og opdagede, at deres øjne udførte et sandt maraton inden for få sekunder.

Desuden havde løbebåndsbrugerne en tendens til at bevæge deres øjne hurtigere, når de kiggede mod den valgmulighed, de endte med at vælge. Jo kraftigere, bevægelsen var, jo mere synes de at foretrække det valg.

Det er en ekstremt kompliceret opgave at få adgang til vores beslutningsprocesser i realtid, og forskerne mener derfor, at de små ubevidste saccade-bevægelser med tiden kan blive en lettere genvej. Desuden håber de, at målinger af de bittesmå bevægelser engang kan hjælpe os med at diagnosticere sygdomme i hjernen, som fx parkinson, langt tidligere.