Shutterstock
Mand skriger af smerte

Smerter - hvad er smerter?

Kroniske smerter, iskæmiske smerter og somatiske smerter er forskellige slags smerter, der kan kategoriseres i tre grundlæggede smerte-typer. Bliv klogere på smerte, og hvorfor forskellige smerter opstår.

Hvad er smerte?

Smerte er en ubehagelig følelse, der som regel skyldes, at dit væv er blevet beskadiget eller betændt. I nogle tilfælde opstår følelsen af smerte dog, uden at det er muligt at finde en fysisk årsag i vævet.

En vævsskade forårsager smerte ved at aktivere smertefølsomme nerver, som derefter sender signal til hjernen.

Hvis du fx skærer dig på en kniv, vil nogle nerveceller reagere hurtigt og sende besked til hjernen i løbet af ca. 0,1 sekund om en skarp og stikkende smerte.

Andre nerveceller reagerer i løbet af nogle minutter og giver en mere diffus, brændende smerte.

Og endelig vil nogle nerveceller i time- eller dagevis registrere stoffer udskilt af immunceller, som har samlet sig ved såret. Det giver en diffus og dunkende smerte.

Smerte kan dog opstå på flere forskellige måder, og forskerne inddeler smerter i tre grundlæggende typer alt efter, hvordan de opstår.

De grundlæggende typer af smerte er:

  • Nocireceptive smerter, hvor en skade forårsager smerten
  • Neuropatiske smerter, hvor nerveceller bliver irriteret eller beskadiget
  • Nociplastiske smerter, der ikke har en fysisk årsag

Bliv klogere på de grundlæggende typer af smerte i galleriet nedenfor.

1. Nocireceptive smerter: Skade skaber smerte

Når du falder og slår dig, skærer dig på en kniv eller har betændelse i et sår, vil du opleve såkaldte nociceptive smerter. De opstår, når smertefølsomme nerveceller aktiveres af fx mælkesyre fra beskadigede celler.

Shutterstock

1. Nocireceptive smerter: Fortsat

Denne smerte-type er ofte godartet, fordi den hjælper dig med at holde din krop i ro efter en skade. Men den kan også resultere i kroniske smerter i gigtplagede led eller i en overbelastet ryg, hvor fx muskler eller sener er ramt af en langvarig betændelsestilstand.

Shutterstock

2. Neuropatiske smerter: Smertenerve er under pres

Såkaldte neuropatiske smerter, også kaldet nerve-smerter, opstår, når selve den smertefølsomme nervecelle bliver beskadiget eller irriteret. Cellen begynder at sende signaler, selvom receptorerne på dens nerveender ikke bliver aktiveret.

Shutterstock

2. Neuropatiske smerter: Fortsat

Denne type smerte ses bl.a. ved diskusprolapser og karpaltunnelsyndrom, hvor nervecellerne bliver klemt, eller i forbindelse med diabetes, hvor forhøjet blodsukker forgifter nervecellerne og forårsager nervebetændelse.

Shutterstock

3. Nociplastiske smerter: Hjernen gør dig ondt

Tidligere mente mange fagfolk, at smerter, som ikke havde en konkret fysisk årsag, kunne betragtes som ren indbildning, men i dag har de en mere nuanceret opfattelse. Smerterne kaldes nu nociplastiske smerter og opstår formentlig, fordi nervesystemet udvikler overfølsomhed over for smerte.

Shutterstock

3. Nociplastiske smerter: Fortsat

Problemet ligger bl.a. i de hjernecentre, som håndterer smerte, fx insula. Lidelsen fibromyalgi samt nogle typer af hovedpine og rygsmerter hører til i denne smertetype.

Shutterstock

Hvad er kroniske smerter?

Kroniske smerter er smerter, som bliver ved i mere end tre eller seks måneder. Kroniske smerter kan opstå de fleste steder i kroppen, fx i indre organer, muskler eller knogler.

Smerten kan være nociceptiv, dvs. at den kroniske smerte skyldes en skade i det væv, som gør ondt.

Smerten kan også være neuropatisk, dvs., at den kroniske smerte opstår som følge af en skade i en nerve, der er forbundet med det væv, der gør ondt.

Og endelig er der også mulighed for, at smerten er nociplastisk, dvs. at den udelukkende opstår i hjernen.

Kroniske smerter i ryggen er oftest nociceptive, men i 16-55 procent af tilfældene bidrager neuropatiske smerter også til kroniske smerter.

Nociplastiske smerter er et relativt nyopdaget fænomen, så forskerne har endnu ikke overblik over, hvor udbredt det er ved kroniske smerter.

Hvad er iskæmiske smerter?

Iskæmiske smerter skyldes manglende blodtilførsel til et væv. Uden blod vil vævets celler dø af iltmangel, og vævet bliver langsomt nedbrudt.

Iskæmiske smerter kan opstå flere steder i kroppen, bl.a. i hjertet, tarmen, armene eller benene, og bliver udløst af fx en blodprop, en alvorlig skade eller en kræftsvulst.

Hvordan smerterne føles, kan varierere meget. Patienter med iskæmiske smerter i brystet kan fx opleve en trykkende fornemmelse, ømhed eller en brændende følelse.

Lidelsen skal behandles hurtigt, og behandlingen afhænger af den specifikke årsag. Fx kan lægerne fjerne blodpropper ved hjælp af medicin eller en operation.

Iskæmiske smerter kan opstå i hjertet

Iskæmiske smerter kan bl.a. opstå i hjertet. De mærkes i brystet, men smerten kan også brede sig til venstre arm og underkæben.

© Shutterstock

Hvad er somatiske smerter?

Somatiske smerter opstår, når smertefølsomme nerver bliver aktiveret i væv såsom hud, bindevæv, muskler, knogler eller led.

Fordi disse væv typisk har mange smertefølsomme nerveceller, vil somatiske smerter ofte være intense og relativt nemme at lokalisere.

Somatiske smerter er den ene af to undertyper af nociceptive smerter. Den anden er viscerale smerter, som skyldes aktivering af smertefølsomme nerver i indre organer eller slimhinder.

Disse væv har kun få smertefølsomme nerveceller, og derfor er viscerale smerter ofte svagere end somatiske smerter og mere diffuse, sådan at du ikke rigtig kan lokalisere, hvor de kommer fra.