Søuhyre var første trin i menneskets udvikling

Et bizart fossil giver nu forskerne et ekstremt detaljeret indblik i begyndelsen på 540 millioner års evolutionær rejse mod mennesket. Klik dig gennem den utrolige udviklingshistorie, og se hvordan søuhyret endte med at blive til dig.

Søuhyre

Mikroskopisk monster er vores egen forfader.

© Jian Han & Shutterstock

Et mikroskopisk monster ormer sig vej mellem sandkornene. Med en stor mund omkranset af rynkede hudfolder fortærer det alt, hvad det kan få fat på, og skyder resterne ud gennem stumpe pigge på siden af kroppen.

Det mærkværdige dyrs forstenede rester, som kun måler én millimeter, er netop blevet fundet af et internationalt hold af forskere.

Dyret har fået navnet Saccorhytus, som meget passende betyder rynket sæk, og opdagelsen kaster tiltrængt lys over de inderste grene i vores stamtræ.

Monster lignede os

Genetiske undersøgelser har længe vist, at mennesket og alle andre hvirveldyr er beslægtede med de såkaldte pighuder, der blandt andet omfatter søstjerner, søpindsvin og søpølser.

Men de fossile rester af menneskets og søpølsens fælles forfader har indtil nu undveget palæontologernes skarpe øjne.

Saccorhytus udfylder netop denne vigtige plads i stamtræet, og det lille
dyr hjælper samtidig forskerne med at forstå, hvordan fundamentet blev lagt til menneskekroppen.

Ligesom os var Saccorhytus symmetrisk omkring sin midtlinje. Dens tynde, fleksible hud dækkede formentlig muskler og et primitivt nervesystem, som gjorde dyret i stand til at orme sig vej langs bunden af et lavvandet hav i det, der nu er Kina.

Lær dine forfædre at kende

Gå på opdagelse i vores klikbare udviklingshistorie og se, hvordan Saccorhytus og dens efterkommer efterhånden udviklede de træk, der gør os til mennesker.