Sover vi dårligere om sommeren?

Når dagene er lange, og der er mere lys, går det så ud over nattesøvnen? Og hvad med varmen - spiller den en rolle?

© Shutterstock

Sommeren byder på mange lyse timer og høje temperaturer. Og det forringer søvnen.

Kroppens indre ur, som styrer hvornår vi sover og er vågne, reguleres af lys. I mørke stimuleres produktionen af hormonet melatonin, som gør os trætte. Lys sænker derimod melatonin-produktionen og giver kroppen besked på at være vågen.

Medmindre soveværelset mørklægges, sætter morgenlyset en tidlig stopper for produktionen af melatonin. Derfor vågner vi ofte tidligere og sover færre timer om sommeren.

Undersøgelser har vist, at lyse timer sent på døgnet medvirker til mindre dyb søvn og flere opvågninger i løbet af natten, hvilket forringer søvnkvaliteten.

Varme blokerer den dybe søvn

Temperaturen spiller også en rolle. En amerikansk undersøgelse med 765.000 deltagere konkluderede, at øgede temperaturer er forbundet med forstyrret og utilstrækkelig nattesøvn. Ældre og personer med lav indkomst – som ikke har råd til at lade aircondition køre hele natten – er hårdest ramt.

Varme forhindrer både den dybe søvn og REM-søvnen, hvilket betyder, at kroppen og hjernen ikke bliver fuldt udhvilede.

Derudover er vi typisk også længere ude og mere sociale om sommeren, hvilket kan føre til, at vi spiser senere, drikker mere alkohol og går senere i seng – alt sammen noget som forringer søvnkvaliteten.