nb_u37 Royal baby

I fremtiden kan alle få en royal baby

Storbritanniens kongehus venter endnu en arving. Men i fremtiden kræver det ikke blåt blod at få et barn, der ligner Prins William eller Kate, hertuginden af Cambridge. En enkelt hudcelle er nok.

11. september 2014 af Carsten Nymann

I fremtiden kan det blive nødvendigt at skærpe sikkerheden om Europas kongehuse yderligere, hvis ikke slægtslinjen skal blive helt udvasket.

Takket være avanceret genmanipulation kan forskerne nemlig nu skabe æg- og sædceller ud fra helt almindelige hudceller, der nemt kan “høstes” fra en donor.

Nobelprismodtager bag forsøget

Målet er dog ikke at skabe en generation af kunstige kendisser, men snarere at hjælpe kronisk barnløse eller eliminere farlige genetiske sygdomme som sukkersyge og Alzheimer.

Bag forsøgene står stamcelleforskeren Dr. Shinya Yamanaka, der tidligere har modtaget nobelprisen i medicin for sit arbejde med at omdanne voksne celler til stamceller.

Museunger skabt ud af hudceller

Indtil videre er hudcelle-til-kønscelle-teknologien kun afprøvet på mus.

Til gengæld er muse-hudcellerne ikke blot blevet til kønsceller, men har også videreformeret sig til levende museunger, som kan formere sig på naturlig vis.

Etisk forsvarlige designerbørn

Ud over at almindelige mennesker i teorien kan få børn med kendte og kongelige, uden at kendisserne aner det, åbner metoden for skabelsen af designerbørn på celleplan – altså lang tid inden der er tale om potentielt liv.

I dag kræver genetisk skræddersyede børn med særlige egenskaber, at de kommende forældre kasserer fostre med de “forkerte” egenskaber.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.