Stor analyse: Derfor er mænds fertilitet i frit fald

En manglende evne til at få børn er et voksende problem for mænd verden over. Nu mener forskere at have fundet de vigtigste årsager - og mænd kan selv gøre noget.

Sædceller bliver dannet i mandens testikler. Det tager tre måneder for en sædcelle at blive moden - og mænd producerer dem hele livet igennem.

© Arkivillustration

Mænds evne til at forplante sig er faldet drastisk gennem de seneste årtier.

Tendensen har affødt verdensomspændende bekymring, og forskere har i årevis forsøgt at finde forklaringerne på udviklingen for at kunne knække den foruroligende kurve.

Nu har et forskerhold fra Ungarn imidlertid gransket 27.000 undersøgelser på området. På den baggrund har de udvalgt 190 undersøgelser, som de har nærstuderet i en såkaldt metaanalyse.

Analysen er ifølge forskerne selv den hidtil største af sin art, og på baggrund af det omfattende datamateriale kan forskergruppen nu pege på en række konkrete faktorer, der udgør nogle af de vigtigste årsager til mænds dalende fertilitet.

Deres resultater er offentliggjort i tidsskriftet Reproductive Biology and Endocrinology og stiller specifikt skarpt på DNA'et i mændenes sædceller.

Skader på sædcellens DNA ser nemlig ud til at være en væsentlig årsag til nedsat fertilitet hos mænd.

Men problemet bliver ofte overset, fordi mænd godt kan have mange sædceller, der bevæger sig og ser normale ud, selvom sædcellernes DNA viser sig at være beskadiget - hvilket i praksis kan gøre det svært for en mand at gøre en kvinde gravid.

© Shutterstock

Faldende fertilitet

De ungarske forskere har konkret se på, hvad der ligger til grund for DNA-skaderne, der også betegnes som "DNA-fragmentering."

Her er, hvad forskerne fandt frem til:

1. Mænds alder

Kvaliteten af DNA'et i mænds sædceller bliver væsentligt forringet, når mandens alder har overskredet 50 år. På baggrund af tidligere analyser forventede forskerne allerede at se en markant forringelse omkring 40-års alderen, men udviklingen tager altså først for alvor fart væsentligt senere.

2. Rygning

For de fleste er det næppe en overraskelse, at rygning påvirker forplantningsevnen. Forskernes resultater understøtter den antagelse og viser, at rygning kan øge DNA-fragmenteringen i sædcellerne med gennemsnitligt 9,19 procent sammenlignet med ikke-rygere.

3. Forurening

Ifølge forskerne er forurening også skidt for sædcellernes DNA. Metaanalysen viste således, at faktorer som luftforurening, eksponering for pesticider eller såkaldte insekticider, der bruges til at bekæmpe skadedyrsinsekter, øgede sædcellernes DNA-fragmentering med gennemsnitligt 9,68 procent.

4. En række sundhedsproblemer

Det er velkendt, at visse sundhedsproblemer spiller negativt ind på kvaliteten af mænds frugtbarhed. Det gælder især åreknuder i pungen, nedsat glukosetolerance og tumorer. Infektioner som for eksempel klamydia og HPV så til gengæld ikke ud til at have nogen negativ effekt.

Mens forskerne peger på en række risikofaktorer, afliver deres undersøgelse også en udbredt myte: For mens nogle specialister anbefaler mænd at ejakulere op mod hver anden til tredje dag for at forbedre forplantningsevnen, tyder de ungarske forskeres resultater ikke på, at det har nogen effekt - i hvert fald ikke på DNA-fragmenteringen.