Stor undersøgelse: Britiske firmaer omfavner 4-dages arbejdsuge

Størstedelen af firmaerne i en stor arbejdsmarkedsundersøgelse vælger at fortsætte med en 4-dages arbejdsuge efter undersøgelsens ophør.

4-dages arbejdsuge.

Vinder praksissen med en 4-dages arbejdsuge indpas, så kan kontorlandskaber som dette meget vel ende med at stå tomme en ekstra dag om ugen.

© Shutterstock

Hvordan fremmes den såkaldte work-life balance, så færre får stress og flere trives på arbejdspladsen?

Det findes der næppe et entydigt svar på, men et af de tilbagevendende tiltag, som bringes op i den offentlige debat, er en arbejdsuge på fire dage.

Og vender man blikket mod Storbritannien, så er den praksis allerede ved at vinde indpas, viser en omfattende undersøgelse foretaget af forskere fra blandt andet University of Cambridge i samarbejde med organisationen 4 Day Week Campaign.

Sidstnævnte arbejder for en arbejdsuge på 32 timer fordelt på fire dage - dog uden at ændre på lønnen.

Signifikante sundhedstegn

Undersøgelsen tog udgangspunkt i 61 firmaer på tværs af sektorer og af varierende størrelser. Den strakte sig over seks måneder med start i juni 2022, og af de 61 firmaer valgte 56 af dem at fortsætte med en 4-dages arbejdsuge.

Af de 56 firmaer valgte 18 af dem tilmed at gøre ordningen permanent.

Og ser man på resultaterne af undersøgelserne, er der ikke meget, der taler imod at omfavne en 4-dages arbejdsuge - hverken for arbejdsgiver eller arbejdstager.

Tilbagemeldinger fra undersøgelsens omtrent 2900 deltagere viser nemlig, at 71 procent oplevede at være mindre udbrændte og 39 procent at være mindre stressede.

Derudover kunne firmaerne registrere en reduktion på 65 procent i forhold til sygefravær og 57 procent i forhold til opsigelser sammenlignet med året inden.

Og det er vel at mærke uden at forringe produktiviteten, som tværtimod steg med beskedne 1,4 procent.

“Inden undersøgelsen tvivlede mange på, om produktiviteten ville stige, når arbejdstiden blev sat ned. Men det viste den sig at gøre,” udtaler professor Brendan Burchell, som stod i spidsen for forskerne fra Cambridge, til universitetet selv.

Positive medarbejdere

I Charity Bank i London-forstaden Kent forventer bankens administrerende direktør, Ed Siegal, at fortsætte med den 4-dages arbejdsuge, selvom undersøgelsen er slut.

“Det har været fantastisk for omtrent to tredjedele af vores medarbejdere. Det har påvirket humøret i en positiv retning, og folk har givet udtryk for, at de er glade for at arbejde i organisationen,” siger han til videnskabsmediet Phys.org og fortsætter:

“Det har været et crash course i forbedringer inden for produktiviteten.”

I kølvandet på undersøgelsen håber organisationen 4 Day Week Campaign på at se mange flere arbejdsgivere tage springet og forsøger samtidig at overbevise den britiske regering om, at den bør give ansatte juridisk ret til at kræve en arbejdsuge på fire dage, hvis de ønsker det.

“Vi er meget glade for resultaterne, og forhåbentlig viser de, at tiden er inde til at udrulle 4-dages arbejdsugen,” siger direktør i 4 Day Week Campaign, Joe Ryle.

Undersøgelsen er endnu ikke peer reviewed, altså fagfællebedømt.