Shutterstock
Gående

Stor undersøgelse: Så få minutter skal du gå om dagen for at nedsætte risikoen for tidlig død

Sundhedsdata fra mere end 30 millioner mennesker får nu engelske forskere til at komme med en meget konkret anbefaling.

Hvert eneste år dør 18 millioner mennesker af hjerte-kar-sygdomme, hvilket gør lidelserne til de største dræbere i verden.

Men en ud af 10 af de tidlige dødsfald, som fx skyldes blodpropper eller forskellige former for kræft, kan faktisk forebygges med en smule motion hver dag.

Det er konklusionen i en undersøgelse fra University of Cambridge, hvor forskerne også kommer med et konkret bud på, hvor mange minutter du skal gå dagligt for at nedsætte din risiko for tidlig død markant.

WHO anbefaler at voksne laver mellem 150 minutters og 300 minutters fysisk aktivitet med moderat intensitet hver uge eller mellem 75 minutters og 150 minutter med kraftig intensitet.

Men nu viser resultaterne fra Cambridge, som omfatter data fra hele 30 millioner mennesker, at bare halvdelen af den anbefalede mængde motion også reducerer risikoen for tidlig død markant.

Reducerede risikoen markant

Forskerne samlede tallene fra 196 tidligere undersøgelser i en såkaldt metaanalyse.

Her opdagede de, at bare 75 minutters fysisk aktivitet om ugen med moderat intensitet, som fx cykling, dans eller friske gåture, reducerede risikoen for tidlig død med hele 23 pct.

11 minutters fysisk aktivitet om dagen var også nok til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 17 pct. og risikoen for kræft med syv pct.

Hvad er fysisk aktivitet med moderat intensitet?

"Vi har fundet ud af, at der er betydelige fordele for dit hjerte og i forhold til din kræftrisiko, selv hvis du kun kan klare 10 minutter motion hver dag," lyder det fra professor James Woodcock, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Forskernes beregninger viste også, at hver sjette tidlige dødsfald ville være forhindret, hvis alle deltagere havde lavet mindst 150 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen. Samtidig ville ét ud af ni tilfælde af hjerte-kar-sygdomme blive forhindret og et ud af 20 tilfælde af kræft.

Hvis alle deltagere havde lavet 75 minutters motion om ugen, ville cirka ét ud af 10 af de tidlige dødsfald være forhindret, et ud af 20 tilfælde af hjerte-kar-sygdomme og et ud af 30 tilfælde af kræft.

Forskernes budskab er da også, at det langt fra er så svært, som mange tror.

"At være fysisk aktiv er bedre end slet ikke at være det. Og hvis du finder ud af, at 75 minutters motion om ugen er overskueligt, kan du prøve at øge gradvist til den fuldt anbefalede mængde," forklarer Dr Soren Brage, som står bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.