Shutterstock

Styr uden om myterne og få sprællevende sæd

Bliver sædcellerne klemt af stramme bukser, og får afholdenhed dem til at sprælle? Nu har forskere faktatjekket de gamle husråd om mandens frugtbarhed.

Sædceller bliver dannet i mandens testikler. Det tager tre måneder for en sædcelle at blive moden - og mænd producerer dem hele livet igennem.

© Arkivillustration

Stramme bukser giver dårlig sædkvalitet - SANDT

Sædproduktionen skal ske ved 2 grader under normal kropstemperatur for at være optimal, og derfor hænger testiklerne i pungen, hvor de er et stykke fra kroppens varme. Stramme bukser trykker testiklerne op i det varme skridt, og det får sædproduktionen til at gå i stå. Når skaden først er sket, kan der gå måneder, før manden igen danner sæd af god kvalitet.

© Shutterstock

Sauna giver dårlig sædkvalitet - SANDT

I en undersøgelse fra 2013 fulgte forskere 10 unge mænd gennem tre måneder, hvor de to gange om ugen sad i en 80-90 grader varm sauna. Efter de tre måneder var antallet af sædceller i mændenes udløsninger gennemsnitligt faldet med 58 pct., og andelen af fuldt bevægelige sædceller var faldet med 38 pct. Først efter tre-seks måneder uden sauna blev sædkvaliteten normal igen.

© Shutterstock

Afholdenhed før sex giver bedre sædkvalitet - FALSK

Det er ingen fordel at spare på sæden – tværtimod. Jo oftere en mand har udløsning, desto bedre bliver hans sædkvalitet, konkluderer en stor undersøgelse fra 2018. Ganske vist falder antallet af sædceller i hver udløsning, men til gengæld stiger sædcellernes evne til at svømme lige fremad med høj hastighed, og det har størst betydning for frugtbarheden.