Shutterstock

Styr uden om myterne og få sprællevende sæd

Stramme bukser eller lange saunature? Se, hvad du skal undgå for at holde liv i sædcellerne – og hvilket gammelt råd du heldigvis skal glemme alt om.

Stramme bukser giver dårlig sædkvalitet - SANDT

Sædproduktionen skal ske ved 2 grader under normal kropstemperatur for at være optimal, og derfor hænger testiklerne i pungen, hvor de er et stykke fra kroppens varme. Stramme bukser trykker testiklerne op i det varme skridt, og det får sædproduktionen til at gå i stå. Når skaden først er sket, kan der gå måneder, før manden igen danner sæd af god kvalitet.

© Shutterstock

Sauna giver dårlig sædkvalitet - SANDT

I en undersøgelse fra 2013 fulgte forskere 10 unge mænd gennem tre måneder, hvor de to gange om ugen sad i en 80-90 grader varm sauna. Efter de tre måneder var antallet af sædceller i mændenes udløsninger gennemsnitligt faldet med 58 pct., og andelen af fuldt bevægelige sædceller var faldet med 38 pct. Først efter tre-seks måneder uden sauna blev sædkvaliteten normal igen.

© Shutterstock

Afholdenhed før sex giver bedre sædkvalitet - FALSK

Det er ingen fordel at spare på sæden – tværtimod. Jo oftere en mand har udløsning, desto bedre bliver hans sædkvalitet, konkluderer en stor undersøgelse fra 2018. Ganske vist falder antallet af sædceller i hver udløsning, men til gengæld stiger sædcellernes evne til at svømme lige fremad med høj hastighed, og det har størst betydning for frugtbarheden.