Kvindemave

Sundhed er fysisk og mental

Kroppen har en tæt forbindelse med sundhed. Det er dokumenteret, at personer, der regelmæssigt dyrker motion og spiser sund og varieret, forbedrer deres fysiske og mentale sundhed. Regelmæssig motion nedsætter fx risikoen for livsstilssygdomme, angst, stress og depression. Dertil forbedrer det søvn og øger levealder, da det bl.a. reducerer muskelinflammation og andre aldersrelaterede kroniske lidelser. Sund og varieret kost kan også forebygge kroniske sygdomme, give bedre søvn, mere stabilt blodsukker og øget vægttab. Dårlig søvn har stor betydning for sundheden, da det søvn styrker immunsystemet og er forbundet med vores humør og evne til at lære og huske. Gå på opdagelse i vores artikler og bliv klogere på sundhed.

Hvad er mental sundhed?

Mental sundhed handler om psyken, og hvordan man er rustet til at udvikle sig og klare udfordringer i livet. Mennesker med længerevarende dårlig mental sundhed er i øget risiko for at udvikle psykiske sygdomme som fx depression og angst. Dertil lever de i gennemsnit kortere end mennesker med en god mental sundhed.
Forskere mener, at man kan styrke sin mentale sundhed ved at fokusere på at styrke de individuelle, sociale og strukturelle elementer i sit liv. De individuelle elementer handler om at dyrke regelmæssig motion, sove godt, skabe sig en meningsfuld hverdag og arbejde med en positiv selvopfattelse. Sociale elementer er forbundet med, at man har støttende sociale relationer og deltager i fællesskaber, mens strukturelle elementer indeholder tryghed, økonomisk stabilitet og ordentlige boligforhold.

Hjerne på lyserød baggrund

© Shutterstock