bagepulver

20 ting, du også kan bruge bagepulver til

Få rent hår, fjern pletter efter farvekridt og drys det i dine sure løbesko. Bagepulver kan bruges til så meget mere end bare bagning.

13. maj 2016 af Babak Arvanaghi

Bagepulver, tvekulsurt natron, natriumhydrogenkarbonat.

Det hvide pulver, der findes i ethvert køkken, har en perlerække af eminente og stort set ukendte egenskaber, som gør det til husholdningens helt store altmuligmand.

Personlig pleje

Deodorant Put bagepulver under armene og slip for den fæle lugt af gammel sved. Pulveret indgår i en kemisk reaktion med sveden, som gør armhulemiljøet for salt til lugtskabende bakterier.

Ansigtsmaske Bland tre dele bagepulver med én del vand og smør det i ansigtet. Bagepulveret neutraliserer hudens PH-værdi, og grynene fjerner urenheder, når masken skrubbes af.

Hårvask Bland lidt bagepulver i din shampoo, inden du putter den i håret. Skyl grundigt efter. Pulveret binder hårplejeprodukter, og derfor bliver dit hår mere rent.

Hårbørsterens Bland en teskefuld af mirakelpulveret med en deciliter vand, rens din kam eller hårbørste med pastaen og lad den tørre. Det fjerner naturlige hårolier og rester fra hårprodukter.

Bumsekur Bland to teskefulde bagepulver med to teskefulde vand. Smør det på en bums og lad det sidde i 15 minutter. Skyl det grundigt af.

Pastaen neutraliserer hudens pH-værdi, fjerner fedt og virker bakteriedræbende. Gør det dog højst to gange om ugen da det ellers kan give irritationer.

Rengøring

Pander og gryder Har du brændt maden på? Hæld noget vand i din pande eller gryde og tilsæt et par skefulde bagepulver. Kog vandet op og hæld det ud.

Bagepulveret bliver basisk, når det bliver kogt og løsner de brændte madrester.

Sølvtøj Bland tre dele bagepulver med én del vand. Rens det misfarvede sølvtøj med pastaen og vask grundigt efterfølgende. Så burde sølvtøjet skinne som aldrig før.

Pletfjerning Fjern fx farvekridt fra sofaen eller væggen ved at hælde bagepulver på en fugtig klud og tørre pletten over. Bagepulveret binder metaller, og derfor forsvinder pletten. Metoden kan også bruges på oliepletter.

Skraldespandsrens Den ildelugtende skraldespand kan blive meget mindre ildelugtende, hvis du renser den med bagepulver. Hæld pulveret i dit rengøringsmiddel og voila – ikke kun bliver skraldespanden ren, den fæle lugt forsvinder også.

Bilvask Lygter, krom, vinyl og vinduer. Rens dem med en blanding af en deciliter bagepulver til to liter vand og slip for grimme ridser, når bilen skal vaskes. Tør efter med en fugtig klud.

Aromabehandling

Køleskab Det ildelugtende køleskab kan hurtigt blive velduftende igen. Stil bøtten med bagepulver ind uden låg på og lad den stå et par timer. Pulverets neutraliserende egenskaber tager livet af lugten.

Klude og svampe Drys bagepulver på klude og svampe og skyl dem op. Det gør kål på den fæle lugt.

Kattebakke Læg et lag bagepulver i bunden af kattebakken inden du kommer grus på. Pulveret sørger for, bakken ikke kommer til at lugte. Skift dog pulveret hver gang du tømmer bakken.

Sure sko Drys bagepulver i dine sure sko. Det fjerner den fæle lugt og sørge for, de ikke kommer til at lugte igen.

Pulveret neutraliserer den smørsyre, din fodsved bliver omdannet til, og så forsvinder den grimme lugt.

Løgfingre Svovl er skyld i at dine fingre lugter af løg, når du har været i kontakt med et.

Drys bagepulver ud over hænderne og gnub. Pulveret binder svovlet, og lugten forsvinder, når du skyller hænderne efterfølgende.

… og alle de andre

Halsbrand Hæld en halv teskefuld bagepulver i et glas vand og drik det. Det neutraliserer øjeblikkeligt syren, som skaber halsbrand.

Kuren kan også bruges mod mavesår og dårlig fordøjelse.

Myggestik Bland bagepulver og vand til en pasta og smør det på huden. Det lindrer kløe og smerter fra fx myggestik, bistik og for meget sol.

Brandslukker Har du formået at sætte ild til en gryde med fedt?

Sluk komfuret og hæld rigeligt med bagepulver på. Når pulveret bliver opvarmet, frigiver det CO2, som kvæler ilden. Ved større oliebrande duer metoden dog ikke.

Rørpleje Hæld et par deciliter bagepulver i vasken hver uge. Det sørger for, at dine rør ikke stopper til, og at der ikke kommer grim lugt op af afløbet.

Frugtrens Vær sikker på, at du har fået fjernet al jord og snavs fra frugten, inden du spiser den. Drys bagepulver på en våd klud og tør frugten over. Skyl den bagefter og spis den med god samvittighed.

Få et godt tilbud på Illustreret Videnskab

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.