Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vand topbillede

8 tegn på, at du får for lidt vand

Vi er alle klar over, at det er vigtigt at få drukket masser af vand – men hvorfor er det egentligt vigtigt, og hvilke symptomer vil vi mærke, når vi er dehydrerede?

Hvor meget vand, man dagligt bør indtage, afhænger af både kropsbygning, klima og ens grundlæggende helbred. Men at vand er vigtigt for kroppen er der ingen tvivl om.

Vi har samlet en liste med 8 af de grimme konsekvenser, som et for lille indtag af vand kan medføre.

1. Nedsat koncentrationsevne

Den menneskelige hjerne består af 90 procent vand, og dehydrering går derfor stærkt udover den. Hjernen. Mangel på vand kan påvirke både beslutningstagning, hukommelse og humør. Vand er altafgørende for optimal kognitiv funktion. Forskning viser, at et væsketab på blot 1-2 procent kan reducere ens kognitive perfomance; altså ens evne til at holde fokus, tænke kritisk og huske.

2. Dårlig ånde og tør mund

Hvis din krop mangler vand vil den producere mindre spyt. Det er de antibakterielle stoffer i spyttet, som afholder bakterierne for at gå amok i din mund og skabe dårlig ånde. Vand fungerer desuden som et lag, der holder slimhinderne i halsen våde, og uden dette lag vil munden føles tør.

3. Tørst maskerer sig som sult

Når du mangler væske, falder dit blodsukker typisk, fordi man har opbrugt sine glykogen-depoter. Det gør, at du kan få trang til hurtige kalorier, som typisk kommer i form af mad. Forskning viser, at tørst opleves som en større og mere konstant følelse end sult, men også at tørst ikke nødvendigvis fører til, at man får lyst væske.

Den dehydrerede hjerne fortæller dig nemlig kun, at dit blodsukker er lavt, og at du skal have noget sukker i en fart. Den fortæller dig ikke - inden du hænger i luften over kagebordet - at et stort glas vand kan lindre sukkertrangen - den maskerede sult.

4. Forstoppelse og færre toiletbesøg

Vand hjælper til at smøre fordøjelsessystemet og holde tarmene fleksible og rene. Uden denne smørelse kan man komme ud for forstoppelse, sure opstød og manglende fordøjelse. Du skal helst besøge toilettet mellem fire og syv gange om dagen, og det hjælper et fornuftigt vandindtag dig med ikke at kunne undgå.

Gennem urinen udskilles de giftige toksiner, som skabes i kroppens celler, og et fornuftigt vandindtag hjælper med til, at det sker. Undersøgelser viser også, at risiciene for at få urininvejsinfektioner og forstoppelse stiger, når man er dehydreret.

5. Hovedpine og svimmelhed

Et af tegnene på, at du får for lidt vand kan være hovedpine og svimmelhed. Hvis der sker et fald i den mængde vand, du indtager, vil det tære på den væske, som omkranser hjernen og føre hovedpine med sig.

En mindre undersøgelse fra 2012, foretaget på patienter med hovedpine, viste faktisk, at regelmæssig vandindtagelse lindrede patienternes hovedpine. Dehydrering kan også gøre, at tilstrømningen af ilt til hjernen reduceres, fordi blodtrykket falder - og det kan føre til svimmelhed.

6. Led- eller muskelsmerter

Vand udgør omtrent 80 procent af led og brusk. Vand er derfor en uhyre vigtig komponent for at bibeholde sunde og stærke led. Hvis din krop mangler vand, vil der ikke være et beskyttende lag mellem knoglerne og tidligere harmløse hop og stød vil pludselig kunne være smertefulde.

7. Tørre læber og skallende hud

Vand giver elasticitet til huden. Huden er kroppens største organ og opsluger derfor store dele af det vand, vi indtager. Af samme årsag ses det hurtigt på huden, hvis du mangler vand. Et for lille indtag af vand vil få dig til at svede mindre, og derved vil snavs og overskydende olie ikke kunne forlade huden. Mangel på vand gennem længere perioder kan også give rynker.

8. Hurtigt hjerteslag

Mangel på vand har en meget stor påvirkning på hjertet og dets rytme. Ved dehydrering bliver blodets plasma-volumen mindre, hvilket gør blodet mere tyktflydende. Det tyktflydende blod er sværere at pumpe rundt i kroppen og fører til forhøjet puls.

Læs også:

Kroppen

Sådan undgår du dårlig ånde

3 minutter
Mand vinterbader i et hul i isen
Sundhed

Vinterbadning - Sådan virker det kolde vand på din krop

5 minutter
Lugt
Sundhed

8 grunde til at din krop stinker

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul