Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor må du ikke sidde med krydsede ben

Er du én af dem, der altid sidder med krydsede ben? Så bør du helt sikkert have dette i tankerne næste gang, du sætter dig godt til rette.

Forskere har længe kunnet påvise, at det er usundt for ryggen at sidde med krydsede ben.

Det kan nemlig nemt give ømhed eller smerter, fordi den nederste del af rygsøjlen konstant er placeret i en skæv position.

Samtidig viser forskningen, at dit hoved tvinges i en unaturlig position, når du sidder med korslagte ben, og at det kan medføre kroniske smerter i hoved og nakke.

Presser blodet mod hjertet

Men rygsmerter kan være det mindste onde, for forskning viser også, at du ved at sidde med krydsede ben ved knæ og lår faktisk kan påvirke dit blodtryk betydeligt, fordi blodet ikke kan flyde frit gennem årerne.

Ved netop at sidde med krydsede ben øges blodtrykket markant, og en stor mængde blod bliver derfor sendt tilbage til brystregionen.

Derved kommer der et øget pres på hjertet, som skal pumpe hurtigere for at transportere blodet rundt i kroppen – og herved stiger blodtrykket altså.

Skift siddeposition ofte

Hvordan skal man så sidde?

Ifølge eksperter og læger er det smartest kun at krydse benene nede ved fødder og ankler. Her vil presset ikke være nær så voldsomt, og hjertet bliver ikke overbelastet.

Samtidig er det en god idé at skifte siddeposition ofte og huske at rejse sig op. På den måde vil blodet i højere grad kunne flyde, som det skal.

Læs også:

Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter
Solen giver d-vitamin
Sundhed

COVID-19: Mangel på D-vitamin kan øge dødelighed

6 minutter
Sundhed

FUP ELLER FAKTA: Der findes unik næring i kød

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul