Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vitaminer top
Mennesket - Sundhed

Disse vitaminer skal du spise – og disse skal du holde dig fra

Det er barnelærdom, at vi skal huske at spise vitaminer. Men nogle vitaminerpiller kan ligefrem være farlige for dig. Se her, hvilke vitaminer du trygt kan blive ved med at spise – og hvilke du skal holde dig fra.

Piller, kapsler, pulver og flydende. Vitaminer findes i mange former og med endnu flere forbogstaver. Men forskning viser, at de ikke alle er lige sunde for dig.

Multivitaminer: Drop dem

Vitaminernes svar på buffet. Du får lidt af det hele – vitamin A, B, C mm. – men forskning viser, at multivitamin-piller faktisk kan være skadelige for dig.

I en undersøgelse fra 2011 undersøgte forskere 39.000 ældre kvinder i 25 år, og forskerne fandt frem til, at de kvinder, der tog multivitaminer over en lang periode, havde højere risiko for at dø end dem, der ikke spiste dem.

D-vitamin: Spis dem

Denne vitamin er god for dig, og den er svær at optage fra mad. D-vitaminhjælper kroppen med at optage kalcium, og det er godt for vores knogler.

En kinesisk undersøgelse publiceret i PLOS konkluderede, at personer, der spiser D-vitamin i gennemsnit lever længere, end dem, der ikke gør.

Antioxidanter: Drop dem

Antioxidanter er i bl.a. vitamin A, C og E, men de findes også i især bær – så spis dem i stedet for piller.

For antioxidanter fra vitaminpiller kan ligefrem være farlige. Det viser en stor undersøgelse af 29.133 mandlige rygere. De mænd, der indtog A-vitamin gennem piller, havde større sandsynlighed for at få lungekræft end de andre.

C-vitamin: Drop det

Vitaminernes hypede konge. Den er ifølge husmoderråd godt for det meste, men er den nu også de?

Undersøgelseundersøgelse finder ikke bevis for, at C-vitaminer mindsker risikoen for at rage en snotdryppende forkølelse til sig. Desværre.

Til gengæld har C-vitamin en smertefuld skyggeside. Kæmpedoser på 2000 milligram eller mere kan forhøje risikoen for nyresten.

B3-vitamin: Drop det

I mange år har B3-vitamin haft et rygte for at kunne behandle alt fra Alzheimers til hjertesygdomme.

Men en stor undersøgelse fra 2014 skruer ned for vitaminets glorificerede spotlight. Forskerne undersøgte 25.000 personer med hjertesygdomme, og de fandt frem til, at langtidsvirkende doser med B3-vitamin, for at hæve niveauet af den gode HDL-kolesterol, ikke nedsatte sandsynligheden for hjerteanfald og slagtilfælde.

Til gengæld fik forsøgspersonerne på B3-vitamin oftere infektioner, leverproblemer og indre blødninger.

E-vitamin: Drop det

E-vitamin har været positivt berygtet for at virke godt mod kræft. Men en undersøgelse af 36.000 mænd viste, at de mænd, der spiste E-vitamin, havde større sandsynlighed for at blive ramt af prostatakræft.

Forskerne anbefaler, at du i stedet for tilskud spiser en masse spinat.

Læs også:

Solen giver d-vitamin
Sundhed

D-vitaminmangel kan øge risikoen for at få coronavirus

6 minutter
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter
Vitamines on spoon
Sundhed

Kan vitaminpiller blive for gamle?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul