Vi plejer at tælle vores alder i leveår - men det biologiske ur kan tikke hurtigere, hvis livsstilen er hård ved kroppen. Det viser en undersøgelse fra universitetet i Jyväskylä i Finland, der har undersøgt data fra 5000 finske tvillinger.
De 5000 tvillinger blev spurgt om deres højde og vægt, og hvor ofte de røg, drak alkohol og motionerede, da de var 12, 14 og 17 år gamle. Senere, da 824 af undersøgelsesdeltagerne var 21 og 25 år, blev der igen taget blodprøver med henblik på at undersøge dna-markører, såkaldte methylgrupper, der har en sammenhæng med aldringsprocessen.
De 16 procent af teenagerne, der havde den mest usunde livsstil i form af daglig rygning, et regelmæssigt alkoholforbrug og sjælden motion, var mellem 1,8 og 2,4 biologiske år ældre i 20’erne end jævnaldrende med en normal, fornuftig livsstil.
Hvis bare de unge kendte betydningen
Da deltagerne var tvillinger, var det også muligt at fastslå, at 60 procent af variationen i biologisk aldring skyldtes genetiske faktorer, og 40 procent skyldtes miljømæssige, herunder livsstil.
En svaghed ved undersøgelsen er, at talmaterialet bygger på selvrapporterede svar om livsstilen, hvilket ikke altid i fuldt omfang afspejler virkeligheden.
Alligevel er tallene tankevækkende og afslørende, mener forskerne bag undersøgelsen.
“Jeg tror, at hvis teenagerne vidste, hvor meget for eksempel rygning gør dem ældre, ville det motivere dem til at leve sundere,” siger undersøgelsesleder Anna Kankaanpää fra universitetet i Jyväskylä.