Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand vinterbader i et hul i isen

Er vinterbadning sundt?

Vinteren igennem hopper vinterbadere i det iskolde vand. Men kan vinterbadning og det ekstreme kuldechok virkelig være sundt?

Shutterstock

Vinterbadning udskiller endorfiner

Når en vinterbader udsætter sin krop for det iskolde vand, frigøres et festfyrværkeri af de såkaldte endorfiner, der er kroppens egne morfinstoffer.

Endorfiner har en generelt smertestillende effekt, der typisk holder sig to til fire timer. Det betyder, at det kolde gys har en positiv effekt på mange lidelser, der involverer smerter.

Desuden virker endorfiner antidepressivt, hvilket gør, at vinterbadning simpelthen forbedrer humøret og kan virke dæmpende på lettere depressioner.

Vinterbadning kan sænke blodtryk

Mange vinterbadere fremhæver, at “blodet ruller raskere i årerne” efter en dukkert. Og det er faktisk præcis det, der sker, viser en undersøgelse af den finske læge Kyllikki Kauppinen.

Når huden kommer i kontakt med det kolde vand, trækker blodkarrene sig sammen for at holde på varmen omkring de vitale organer som fx hjertet. Blodtrykket og puls stiger også for at undgå nedkøling.

Når vinterbadere kommer op fra det kolde vand, udvider blodkarrene sig igen og sender varme rundt i hele kroppen.

Selvom blodtryk og puls stiger under en iskold dukkert, kan regelmæssig vinterbadning faktisk sænke begge dele. Det sker, fordi kroppen stille og roligt tilpasser sig de store temperaturskift og ikke får det samme chok.

Læs også:

Sundhed

Det afslører dit tis om dit helbred

5 minutter
Hvordan falder man i søvn?
Sundhed

7 tricks: Sådan falder du hurtigt i søvn

6 minutter
Lugt
Sundhed

8 grunde til at din krop stinker

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul