Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Woman with acupunctur needles
Mennesket - Sundhed

Hvordan virker akupunktur?

Mange mener, at de bliver hjulpet af akupunktur. Men ved man, om det virker?

Filosofien bag akupunktur er, at mennesker har en energi eller livskraft, kaldet Ch’i, som flyder igennem kanaler i kroppen, kaldet meridianer.

Sygdomme skyldes ifølge denne filosofi en ubalance i livskraften Ch’i, og balancen kan bringes tilbage i kroppen ved hjælp af akupunktur.

For nylig har et forsøg vist, at stoffet adenosin bliver frigivet, når akupunktøren stikker nåle i mus. Adenosin blokerer smertesignaler, så de ikke når hjernen. Men stoffet virker kun i det væv, nålene stikkes i.

Det er altså beviseligt, at akupunktur lindrer lokale smerter, men i andre tilfælde ved forskerne faktisk ikke, om effekten blot skyldes placebo.

Ikke videnskabeligt bevist, om akupunktur virker

Når forskere vil undersøge, om en behandling virker, udfører de et dobbelt blindstudie. Her bliver patienter med samme lidelse delt i to grupper. Den ene gruppe får den behandling, der skal afprøves, mens den anden får en behandling, der ligner den.

Ikke engang lægen ved, hvilken behandling han afprøver, da han kan påvirke patienterne. Det sidste er svært at gennemføre for akupunktur. Der er lavet nogle forsøg, hvor nålen stikkes forkert ind eller ikke sættes helt ind, men de forsøg er ikke dobbelt blinde, og det er derfor ikke videnskabeligt bevist, om akupunktur virker.

Læs også:

Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter
Sundhed

FUP ELLER FAKTA: Der findes unik næring i kød

2 minutter
Solen giver d-vitamin
Sundhed

COVID-19: Mangel på D-vitamin kan øge dødelighed

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul