Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken madras er den sundeste?

Nogle hævder, at det er sundest at sove i en vandseng, mens andre sværger til en futon. Men skal madrassen egentlig helst være hård eller blød?

Shutterstock

Om en madras er sund, skal måles på søvnkvaliteten og belastningen af ryggen. Men selv om der findes mange teorier om, hvilken madras der er bedst, eksisterer der faktisk meget lidt videnskabelig dokumentation. En af de mest udbredte teorier er nok, at rygsøjlen har et naturligt udstrakt leje, som madrassen skal understøtte. Det bliver ofte illustreret med en tegning i annoncer, men faktisk er der lige så lidt videnskabeligt hold i denne påstand som i mange af de andre. Det er senest blevet slået fast i en ny dansk undersøgelse af sammenhængen mellem liggekomfort og rygsmerter.

Ifølge sagkundskaben – dvs. søvnforskere, rygspecialister, fysio- og ergoterapeuter og kiropraktorer – findes der slet ikke nogen standardløsning på valg af seng og madras. Man kunne også sige, at den seng, man sover godt i, er den sundeste. Sengen må blot ikke forårsage ekstreme stillinger eller tryk på skuldre, rygsøjle og bækken, og den må frem for alt ikke fastlåse vores bevægelsesfrihed, sådan som det fx kan ske, hvis man synker dybt ned i en vandseng.

Sengeproducenterne beskriver ellers ofte en sund nattesøvn som en, hvor man ikke bevæger sig så meget, men rent faktisk skifter vi stilling mellem ti og flere hundrede gange i løbet af en nat, og forskerne mener, at det muligvis er vigtigt for at holde lunge- og kredsløbsfunktionen i gang. Mens den bløde vandseng altså kan hæmme bevægelsesfriheden, tager den til gengæld godt af for det tryk, der kan opstå på kroppens fremspring på en hård futon. Det er især en fordel for tynde mennesker – de bedre polstrede er beskyttet af deres fedtlag og behøver ikke så blød en madras.

Læs også:

Sundhed

Derfor må du ikke drikke saltvand

2 minutter
støvmide
Sundhed

Så ofte skal du vaske dit sengetøj

4 minutter
Sundhed

Derfor må du ikke sidde med krydsede ben

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul