Fisk kviksølv tungmetaller

Ny overraskende viden om fisk og kviksølv

Sundhedsmyndighederne advarer gravide mod at spise for meget fisk, fordi de indeholder kviksølv. Men det er ikke sundhedsfarligt, siger britiske forskere.

Sundhedsmyndighederne advarer gravide mod at spise for meget fisk, fordi de indeholder kviksølv. Men det er ikke sundhedsfarligt, siger britiske forskere.

Shutterstock

Kviksølv er et tungmetal, som bliver sat i forbindelse med uoprettelige skader på det ufødte barns nervesystem med risiko for langsommere indlæring og udvikling. Af den grund råder sundhedsmyndigheder over hele kloden gravide kvinder til at holde lidt igen med at spise fisk og helt at styre udenom fisk som tun og laks, som er højest oppe i fødekæden og derfor indeholder mere kviksølv end fisk længere nede i kæden.

Men ifølge britiske forskere tilknyttet University of Bristol i England har den vordende moders kviksølvindhold i kroppen formodentligt slet ingen skadelig indvirkning på hendes ufødte barn, så længe hun sørger for at spise fisk. Forskerne forklarer dette med, at fisk også indeholder et naturligt mix af andre stoffer som blandt andet omega-3 fedtsyrer, jod, D-vitamin og selen - og at dette efter alt at dømme er kilden til den beskyttende virkning.

Ingen skadevirkning

Den noget overraskende forskning, som er offentliggjort i tidsskriftet NeuroToxicity, står i skærende kontrast til de kostråd, gravide igennem tiden har fået med hensyn til fisk.

De britiske forskere har fulgt 4.131 gravide kvinder fra et industrialiseret område i det sydvestlige England, hvor befolkningen ikke spiser ret meget fisk. Tilsvarende har de kigget på en stor gruppe kvinder i Seychellerne, hvor næsten alle gravide kvinder spiser fisk.

Ved at sammenligne disse to grupper af kvinder kunne forskerne se en tankevækkende forskel. Hos de kvinder, som ikke spiste fisk, kunne de se, at kviksølvindholdet i kroppen hos den gravide havde en skadelig indvirkning på fostret. Omvendt var der hos de gravide kvinder, der spiste fisk regelmæssigt, intet der tydede på, at deres kviksølvindhold i blodet havde en skadelig effekt på fostret. Tværtimod, børn af de fiskespisende kvinder viste tegn på bedre hjerneaktivitet i forhold til børn af kvinder, der ikke spiste fisk.

Ifølge professor Jean Golding, som er en af forskerne bag undersøgelsen, bør der ændres i de nuværende anbefalinger om fiskeindtag i forbindelse
med graviditet.

”Det er vigtigt, at der ikke bliver advaret imod at spise særlige fiskearter. Der er intet belæg for, at disse fisk har en skadelig effekt, men der er derimod meget, der tyder på, at de gældende retningslinier kan skabe forvirring blandt gravide. I stedet burde anbefalingerne være at spise fisk mindst to gange om ugen, og den ene af gangene bør det være fede fisk”, udtaler Jean Golding.

Stjæler selen fra kroppen

En af verdens førende forskere indenfor kviksølvs indvirkning på helbredet er Dr. Nicholas Ralston fra Lake Region State College i North Dakato, USA. Han forklarer, at kviksølv stik imod den gængse overbevisning ikke i sig selv er skadeligt. Stoffets skadevirkning opstår derimod ved, at kviksølv binder selen i hjernen. Selen indgår i dannelsen af over 25 forskellige selenafhængige enzymer, der hedder selenoproteiner, og de har blandt andet til opgave at beskytte hjernecellerne.

”I virkeligheden er det misvisende, når vi kalder det kviksølvforgiftning. Der er nærmere tale om en skadelig mangel på selen. Kviksølvs negative effekt opstår ganske enkelt ved, at stoffet stjæler det selen, som kroppen ellers skulle have brugt til at lave selenoproteiner, som beskytter mod oxidative skader på celler og væv”, fortæller Nicholas Ralston.

Og her bliver det interessant. Netop fordi det ikke er kviksølv i sig selv, der forårsager skaderne, men stoffets binding til selen, vil det aldrig være helbredsskadeligt at spise fisk – så længe fiskens indhold af selen er højere end dens indhold af kviksølv.

Det er tilfældet med størsteparten af fisk, også tun og laks, men der er også eksempler på det modsatte. For eksempel indeholder hval- og hajkød mindre selen i forhold til kviksølv, og det er forklaringen på, at der tidligere er observeret problemer på Færøerne, hvor grindehval er en almindelig spise. Uheldigvis er det netop disse undersøgelser af hvalkød, som har fået videnskaben til at advare gravide mod at spise fisk med højt kviksølvindhold.

”Nu, hvor vi har fået indsigt i biokemien bag kviksølv, bør vi bruge den viden til at opfordre gravide til at spise mere fisk for at styrke deres eget helbred og fremme udviklingen af hjernen hos barnet”, mener Nicholas Ralston.