Shutterstock
Rynker

Teori: Rynker kan øge din krops aldring

De fine linjer og dybe furer i vores ansigt kan have betydning for langt mere end din forfængelighed ifølge forskere.

Bekæmpelsen af de små fine linjer og folder, der opstår i huden i takt med at vi bliver ældre er en kæmpe industri.

Overalt bliver vi bombarderet med reklamer for anti-rynkebehandlinger og foryngende hudpleje, hvilket måske også har været med til at give et indtryk af, at rynkerne udelukkende er et rent kosmetisk problem.

Men gennem de seneste år har flere undersøgelser antydet, at der kan være en sammenhæng mellem hudens alderstegn og vores generelle sundhed og levetid.

Det får nu en gruppe aldersforskere til at fremlægge en opsigtsvækkende teori om, at rynker ikke kun er et resultat af kroppens aldringsproces, men også kan drive den.

Det skriver videnskabsmediet New Scientist.

En af forskerne bag den nye teori er Cláudia Cavadas fra University of Coimbra i Portugal. Hun og kollegerne har fulgt de seneste års undersøgelser indenfor kroppens og hudens aldring - og der er flere interessante af slagsen.

I 2013 opdagede forskere for eksempel, at der ser ud til at være en sammenhæng mellem graden af Solens ældning af huden hos personer i deres 60'ere og risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Og i 2015 viste en anden undersøgelse udgivet i Journal of Gerontology, at der kan være en sammenhæng mellem den alder, personer over 70 år vurderes til at have, når de optræder på billeder, og deres sandsynlighed for at dø de efterfølgende 12 år.

I en nyere undersøgelse fra marts 2023 viste hollandske forskere desuden, at personer, som ser yngre ud i ansigtet end deres faktuelle alder, også så ud til at være mindre tilbøjelige til at få fx grå stær, aldersrelateret høretab og knogleskørhed.

Ældet hud kan være motoren

For de fleste er det nok ikke den store overraskelse, at huden også kan være med til at afsløre kroppens generelle sundhed. Men den portugisiske aldersforsker og hendes kolleger mener, at sammenhængen kan være endnu dybere, og at selve rynkerne og aldringen af huden kan være motorer for resten af kroppens aldring.

Sådan beskytter solcreme huden

Solcreme kan afværge Solens stråler på to vidt forskellige måder.

Solcreme
© Oliver Larsen

Fysisk/mineralsk solcreme

Virker ved, at partikler i cremen som titaniumoxid og zinkoxid fungerer som et fysisk skjold, der reflekterer uv-strålerne væk fra huden.

Solcreme
© Oliver Larsen

Kemisk solcreme

Virker ved, at organiske molekyler fra stoffer som oxybenzone absorberer uv-strålerne og frigiver dem som varme, inden de rammer huden.

For at forstå hvorfor, skal vi helt ned i vores celler. Når en celle ikke længere kan dele sig eller er blevet skadet, er den programmeret til at udslette sig selv, så der kan blive plads til nye, sunde celler.

Men i takt med at vi bliver ældre går flere og flere af vores hudceller ind i en slags zombie-tilstand også kaldet senescens, hvor de ikke længere kan udføre deres arbejde i kroppen, men samtidig er for ødelagte til at slå sig selv ihjel og gøre plads til nye celler.

Senescente celler opstår over hele kroppen og er i sig selv en beskyttende funktion, som sikrer, at de gamle celler ikke begynder at dele sig uhæmmet og skabe kræft-tumorer. Men med tiden kan de afdankede celler hobe sig op i vores væv.

Og det er netop ophobningen af senescente celler i ældet hud, Cavadas og hendes kolleger mener kan være benzin på aldersbålet.

0 år

Dine kromosomers beskyttelseskapper, telomererne, begynder at blive kortere.

5 år

I de næste fire år er din risiko for at dø lavere end på noget andet tidspunkt i livet.

18 år

Din krop er endegyldigt færdig med at vokse i højden.

25 år

Din fysiske styrke er nu på sit højeste niveau.

30 år

Din krop begynder at tabe højde, fordi brusken mellem dine ryghvirvler slides.

34 år

Vedligeholdelsen af limen mellem dine celler svækkes, så bl.a. din hud bliver løsere.

35 år

40 procent af mænd har på dette tidspunkt tabt en del af deres hår på hovedet.

42 år

Dine øjne får sværere ved at stille skarpt på objekter, som er tæt på.

45 år

Kvinder vil typisk træde ind i overgangsalderen inden for de næste ti år.

55 år

Mænds testosteronniveau er kun omkring to tredjedele af, hvad det var, da de var unge.

60 år

Omkring 37 procent vil opleve tab af hørelse inden for de næste ti år.

65 år

De næste 15 år vil formentlig være de gladeste i dit liv takket være mere fritid.

70 år

To tredjedele af ældre på 70 år skal op at tisse mindst en gang om natten.

75 år

Du bidrager mere til velgørenhed end på noget andet tidspunkt i dit liv.

78 år

Mængden af betændelsesstoffer i dit blod begynder at stige.

80 år

33 procent har problemer med at gå, og 25 procent har svært ved at rejse sig fra en stol.

90 år

Risikoen for at udvikle demens inden for det næste år er 12 procent.

105 år

Din risiko for at dø inden for det næste år holder op med at stige.

De senescente celler udsender nemlig en giftig cocktail af betændelsesskabende proteiner, som skader de omkringliggende celler, påvirker immunforsvaret negativt og skubber til en generel betændelsestilstand i kroppen, som kan fremprovokere aldring og aldersrelaterede sygdomme.

Ifølge Cláudia Cavadas er der en stor mængde senescente celler i ældet hud og særligt i hud, der er ældet tidligt af fx UV-stråler. Derfor arbejder hun og kollegerne lige nu på at se, om de kan finde en sammenhæng mellem tidlig ældning af huden og funktionen af specifikke hjerneområder, som fx hypothalamus and hippocampus.

Desuden håber Cavadas, at hun kan finde nye beviser for sin teori ved hjælp af igangværende eksperimentielle forsøg med en række stoffer, kaldet senolytiske stoffer, som har vist sig at kunne fjerne eller uskadeliggøre de senescente celler.

Hun understreger dog at teorien om hudens ældning som en motor for resten af kroppens ældning stadig kun er hypotese, og at der er brug for flere undersøgelser for at vise en klar årsagssammenhæng.