Vi vil helst kysse fra højre

Det tyder på, at vi mennesker er forprogrammeret til at sætte af fra højre, når vi nærmer os hinanden i et romantisk kys.

Tre ud af fire personer foretrækker at dreje hovedet mod højre, når de lægger an til et romantisk kys.

© By Lt. Victor Jorgensen (US archives), Wikimedia Commons

Helt fra fostertilværelsen har mennesket en forkærlighed for højre. Fostre drejer oftere deres hoved til højre inde i maven, spædbørn bruger mere tid med ansigtet mod højre, og nu viser det sig, at vi også helst kysser vores partner fra højre side.

Om vi er biologisk disponeret for at nærme os andres læber fra højre, eller om det primært er tillært, er dog stadig uvist.

Kysser børn fra venstre

Canadiske forskere har vist, at der er forskel på, hvilken side vi foretrækker at kysse, alt efter hvem vi kysser på. Hvis det er et romantisk kys, foretrækker vi højre side. Hvis vi kysser vores børn, gør vi det helst fra venstre.

Ifølge forskerne er det højst sandsynligt, fordi forældre instinktivt holder spædbørn med venstre arm, så de beroliges af at høre hjertelyden. Derfor vænner forældre sig til at kysse deres børn fra venstre side.

Kultur eller natur

Andre studier antyder, at kyssevaner ikke blot er medfødt, men kan påvirkes. Folkeslag, der læser og skriver fra venstre mod højre, kysser fra højre. Men i Mellemøsten, hvor folk, som gør det omvendte, er der en tendens til, at parrene nærmer sig til et kys fra venstre side.

Et nyt studiehar forsøgt at udelukke den kulturelle påvirkning, og har haft 48 par fra Bangladesh under luppen. I Bangladesh kysses ikke offentligt, og kyssescener bliver klippet ud af film, så det er minimalt, hvor meget befolkningen kan studere kysseteknik.

Alligevel kyssede 3/4 af parrene fra højre side, præcis som i vestlige kulturer.