Alaska Department of Transportation and Public Facilities/Wikimedia Commons
frost skælv

26 frostskælv ramte finsk by på blot 7 timer

Såkaldte frostskælv er et ekstremt vejrfænomen, som arktiske områder skal til at vænne sig til på grund af klimaforandringer.

Den 6. januar 2023 mellem klokken 4 og 11 kunne indbyggerne i byen Oulu i det nordlige Finland høre en knitren og knasen samt mærke små skælv i jorden.

Disse rystelser er en slags minijordskælv kaldet frostskælv, der opstår ved ekstreme fald i temperaturen i arktiske områder. Selvom skælvene er små, kan de stadig ødelægge veje og bygninger.

Nu har finske geologer fra Geologisk Forskningscenter (Geologian tutkimuskeskus) i Finland kortlagt et udbrud, og det tyder på, at det er noget, vi skal vænne os til som følge af klimaforandringer.

Geologerne fra centret præsenterede deres resultater på dette års European Geosciences Union-konference i april.

Stress i jorden

Frostskælv, også kaldet kryoseismer, er et vejrfænomen der rammer områder, hvor fugtigheden i jorden er høj.

Når der pludseligt kommer et kraftigt fald i temperaturen, fryser vandet i jorden til is, som får isen til at udvide sig hurtigt. Dette kan forårsage små skælv.

Som almindelige jordskælv kan de mærkes og høres, selvom de ikke er lige så kraftige. I værste fald kan det forårsage revner i veje og bygninger.

Geologerne fra det finske forskningscenter indsamlede data fra et frostskælvudbrud i byområdet Talvikangas i Oulu den 6. januar.

På blot syv timer blev 26 skælv registreret. Det er det største antal skælv målt inden for så kort en tidsperiode.

Forskerne brugte en hydrologisk model, hvor de beregnede snedybder, smeltehastighed og jordtemperaturer på forskellige dybdeniveauer i jorden for at undersøge, hvad der sker, når temperaturen ændrer sig radikalt.

frostskælv illustration

Frostskælv opstår ved et kraftigt fald i temperaturen, som får vandet i jorden til at fryse is på meget kort tid. Dette får isen til at udvide sig hurtigt, hvilket kan forårsage små skælv i jorden.

© Jerald Pinson/AGU

Resultaterne viste, at et drastisk fald i temperaturen skaber termisk stress, der er kraftigt nok til at skabe revner og brag – altså frostskælv.

Skælvene den 6. januar blev udløst af et temperaturfald på 17 grader celsius på få timer. Temperaturen faldt fra minus 12 grader til minus 29 grader, viste målinger.

Frostskælv i Oulu er dog ikke et fremmed fænomen. Siden 2014 antallet af frostskælv steget.

Den høje koncentration i januar er dog den største til dato, og forskerne frygter, at fænomenet vil forekomme hyppigere i arktiske og subarktiske områder verden over i lande som Finland, Canada og USA som følge af klimaforandringer.

Undersøgelser som den det finske center har foretaget kan være med til, at de berørte områder kan forudsige, hvornår skælvene vil ramme, så de kan forberede sig mod fremtidige frostskælv.