5 finurligheder fra Svalbard

I verdens nordligst beboede område, er det ulovligt at holde kat. Du må heller ikke dø, men til gengæld kan du spise rigtig fint.

NB_u47 Svalbard

Byen på pæle

Longyearbyen er med sine godt 2000 indbyggere Svalbards største by. Fordi den er dækket af is året rundt, er Longyearbyen bygget på pæle. Om sommeren er isen mindre, end den er om vinteren, og for at undgå, at byen bliver oversvømmet eller at den synker i isen, er fundamentet lagt på træpæle.

Riffel er påbudt

Verdens største bestand af isbjørne lever på Svalbard. Faktisk lever der flere isbjørne end mennesker på den norske øgruppe. Derfor er det et lovkrav, at indbyggerne bærer riffel, når de befinder sig uden for bygderne, så man kan forsvare sig mod sultne isbjørne. Hvis du ikke har forstand på skydevåben, kan du nøjes med at følges med én, som har.

Nordligste gourmetrestaurant

Huset hedder den fineste restaurant i Longyearbyen. Her kan du få serveret gourmetmad af høj kvalitet, som eksempelvis kammuslinger, svinekæber og karamelliseret æble. Vinkælderen byder på over 20.000 flasker. Huset er dermed verdens nordligste gourmetrestaurant. Besøg Huset her.

Ingen katte, tak

Økosystemet på Svalbard er ret isoleret og sårbart over for fremmed dyre- og plantearter. Øerne har et rigt fugleliv med sjældne arktiske arter, og det vil en bestand af katte kunne ændre ret drastisk på. Derfor er katte forbudt på Svalbard.

Ulovligt at dø

I Longyearbyen findes en lov, der forbyder indbyggerne at dø. Byen har en kirkegård, men den blev taget ud af brug for over 70 år siden. Problemet er, at jorden er så kold, at ligene ikke kan nedbrydes, og permafrostens bevægelser blotlægger med tiden de begravede lig. Hvis du skulle være så uheldig at dø på øerne, bliver din krop sendt til det norske fastland og begravet.