Leaves autumn

Hvorfor falder bladene af?

Hvorfor kaster alle løvtræer deres blade hvert efterår? Og hvorfor skifter de farve?

4. oktober 2018

For løvtræer er det ganske snedigt at skille sig af med bladene. De kan nemlig ikke tåle frostvejr, så der er ingen idé i at beholde dem vinteren over.

Hormoner får blade til at falde af

Træet kontrollerer selv bladfaldet om efteråret og kan dermed nå at suge al næring ud af bladene, inden det lader dem falde. Den næring kommer de nye, spæde knopper til gode, når de skal springe ud om foråret. Løvtræerne kontrollerer bladfaldet ved hjælp af fytokromer – pigmenter, der registrerer dagens længde. Når dagene bliver kortere, sender de besked til hormoner, der får bladene til at falde af.

Farvede blade er tegn på stress

De gule og orange efterårsfarver i bladene opstår, når klorofylet, der giver den grønne kulør, nedbrydes, idet energien trækkes ud. Men de røde farver menes at være tegn på stress hos bladene. Røde pigmenter som anthocyanin virker som naturens stressbekæmpere.

Anthocyanin er i familie med røde flavonoider, der blandt andet findes i rødvin og også virker som stressdæmpere.

Hold blæsten ude

Med et Illustreret Videnskab ved hånden bliver du rustet til at forstå naturen omkring dig – lige fra den mindste blomst til de mest frådende og glubske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement lige nu, kvitterer vi med et tilbud, der ruster dig til de udendørs strabadser. Du får:

  • En lækker windbreaker – så slipper du for at blive blæst igennem i løbet af efteråret.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så er du opdateret på den nyeste forskning
  • Eksklusiv adgang til Moreshop – en webbutik for abonnenter, hvor du kan købe værktøj, sportstøj, ure, gadgets og boligtilbehør med op til 70 pct. rabat.

Og du får det hele til en favorabel pris: Kun 109 kroner.

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.