Årstider - hvorfor har vi årstider?

Hvorfor har vi årstider?

Hvorfor har vi forskellige årstider på den nordlige og sydlige halvkugle, og hvad er egentlig grunden til, at vi har årstider?

2. oktober 2018

Afstand til Solen bestemmer ikke årstider. Når årstiderne skifter, hænger det sammen med, at Jorden hele tiden flytter sig i forhold til Solen.

Umiddelbart skulle man tro, at det blev varmest, når Jorden kommer tættest på Solen i sin ellipseformede bane, men sådan er det ikke.

Afstanden mellem de to himmellegemer varierer nemlig så lidt i løbet af vores ét-årige bane om Solen, at den i praksis er uden betydning for temperaturen på Jorden.

Læs også: Hvad er efterårsjævndøgn? 

Jordens hældning giver os årstider

Grunden til, at årstiderne skifter, er Jordens hældning.

Samtidig med at Jorden bevæger sig rundt om Solen, roterer den også om sig selv i en akse, der hælder ca. 23,5°. 

Pga. denne hældning skiftes den nordlige og den sydlige halvkugle til at pege mod Solen i løbet af Jordens kredsløb om Solen. Det oplever vi som årstider.

Når Jorden befinder sig i den del af sin bane, hvor den nordlige halvkugle peger mod Solen, får vi mere sollys i løbet af døgnet. 

Den ekstra solenergi varmer jorden og luften op – det bliver forår og sommer.

Et halvt år senere er Jorden nået om på den anden side af Solen, og nu er det den sydlige halvkugle, der peger lige mod Solen, mens den nordlige halvkugle ligger i skygge. 

Derfor bliver det forår og sommer i fx Australien og Sydamerika, mens vi har efterår og vinter.

FORSTÅ NATURENS VOLDSOMME KRÆFTER med et abonnement på Illustreret Videnskab

Årstider dirigerer dyrs og planters livscyklus

Hvis Jordens akse ikke hældede, ville vi få den samme mængde solstråling hver dag året rundt. 

Lokalt set ville det opleves sådan, at solen stod op og gik ned på samme klokkeslæt året rundt. Vejret ville ikke ændre sig, men føles forårsagtigt hele tiden på vore breddegrader.

Under sådanne forhold ville livet her på Jorden være meget anderledes end det, vi kender. Mange dyrs og planters livscyklus er nemlig helt afhængige af, at årstider skifter.

Skiftende årstider i rummet

Det er ikke bare Jorden, der har årstider. Saturnmånen Titan har trods en gennemsnitstemperatur på minus 180 °C på overfladen også årstider, hvor isbjerge af metan smelter om sommeren.

Læs også: Derfor har vi vintertid 

Sådan passer du på dit hjerte

Hvert andet sekund dør en person af hjerte-kar-sygdomme et sted på kloden. Men størstedelen af dødsfaldene kan undgås. Det kræver dog, at vi bliver bedre til at passe på vores vigtigste muskel.

Hvis du tegner et abonnement på Illustreret Videnskab nu, kvitterer vi med en genvej til et bedre hjertehelbred. Du får:

  • En blodtryksmåler – så kan du løbende kan tjekke, om dit hjerte fungerer som det skal
  • Din Geniale Krop – et digitalt særtillæg, der forklarer, hvordan du skal holde dit hjerte i form, og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så er du opdateret på den nyeste forskning

Slå til nu og få hele pakken for kun 89,-

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.